Preotii din mediu rural vor beneficia de o majorare salariala


Personalul clerical care isi desfasoara activitatea in unitati de cult cu venituri reduse, din mediu rural, va beneficia de un sprijin lunar suplimentar, cu 25% mai mare fata de sprijinului lunar stabilit potrivit Legii nr. 142/1999.

 

Guvernul a adoptat un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului.

Numeroase localitati, in special cele situate in zona montana, au multi locuitorii in varsta si cu venituri reduse iar in altele rata somajului este deosebit de ridicata fata de media pe tara.

In aceste localitati, lipsa mijloacelor materiale face dificila functionarea unitatilor de cult, precum si asigurarea, pentru comunitatile respective, a personalului de cult care sa se afle permanent in localitatea respectiva, spre a raspunde eficient nevoilor spirituale ale credinciosilor.

Pentru acordarea acestui sprijin sunt stabilite criterii transparente, in sensul ca sunt considerate unitati de cult cu venituri reduse acelea care indeplinesc cel putin doua din urmatoarele conditii:
- se afla intr-o zona de saracie extrema sau cu un grad ridicat de saracie fata de conditiile medii de trai existente la nivel national;
- credinciosii sunt, in principal, persoane in varsta;

- se afla intr-o zona a tarii sau judetului unde rata somajului este peste media pe tara;

- sunt situate in zone izolate, greu accesibile, in zone in care se produc periodic calamitati naturale sau au fost afectate de curand de o mare calamitate naturala;
- nu exista casa parohiala iar personalul clerical nu detine locuinta personala in localitate;
nu beneficiaza de sprijin pentru salarizarea personalului neclerical.

Este fixat si numarul de posturi care va beneficia de aceasta suplimentare, in sensul ca poate beneficia de aceste prevederi un procent de 30% din totalul de 15.228 de posturi clericale. Aceste posturi vor fi repartizate pe culte, in raport cu numarul credinciosilor, conform ultimului recensamant, si cu nevoile reale.

Propunerea cuprinzand unitatile de cult al caror personal clerical urmeaza sa beneficieze de acest sprijin se realizeaza motivat, de catre centrele de cult, in baza criteriilor stabilite de lege,  cultele fiind cele in masura sa cunoasca situatia concreta de pe teren. Masura nu se aplica in cazul personalului clerical de la unitatile de cult care obtin venituri din inchirierea, arendarea si concesionarea proprietatilor.

Actul normativ propune si modificarea cuantumului finantarii lunare alocate pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor.

Astfel, pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor care desfasoara activitati deosebite in vederea mentinerii identitatii lingvistice, culturale si religioase a romanilor din afara granitelor, se aloca de la bugetul de stat, prin unitatea centrala de cult din Romania, o suma reprezentand echivalentul  in lei a 80.000 euro/lunar. Aceasta suma se acorda unitatilor centrale ale cultelor recunoscute prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor. Sumele alocate vor fi folosite pentru completarea salariilor personalului clerical al respectivelor unitati, inclusiv pentru plata contributiilor prevazute de lege la asigurarile sociale de stat, de sanatate, de somaj, si alte contributii obligatorii prevazute de lege pentru angajator.

Legea nr. 142/1999 se va republica, iar in termen de 60 de zile  de la intrarea in vigoarea, Guvernul va aproba modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a acestei legi.

Sursa: Guvernul Romaniei

 

.

18 Noiembrie 2007

Vizualizari: 958

Voteaza:

Preotii din mediu rural vor beneficia de o majorare salariala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE