Preotii din Protoieria Craiova Sud, in conferinta: Dezbateri despre Taina Sfantului Maslu si ingrijirea bolnavilor

Preotii din Protoieria Craiova Sud s-au intrunit luni, 14 mai, in sala de sedinte a Caminului preotesc „Renasterea” cu ocazia Conferintei pastoral-misionare de primavara. Intalnirea a fost prezidata de Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Taina Sfantului Maslu si ingrijirea bolnavilor” a fost subiectul dezbatut de clericii din Protopopiatul Craiova Sud cu prilejul conferintelor pastoral misionare de primavara. Activitatea a fost deschisa prin oficierea Sfintei Liturghii la altarul Catedralei mitropolitane „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, de un sobor de preoti condus de parintele protoiereu Florin Bonea, in prezenta IPS Parinte Irineu. Dupa slujba, preotii s-au deplasat spre sala de festivitati a Caminul „Renasterea”. In deschidere, parintele Claudiu Pirvu, slujitor la Paraclisul „Sfantul Pantelimon” al Spitalului Filantropia din Craiova, a sustinut referatul cu tema „Taina Sfantului Maslu in viata Bisericii”. Au urmat luarile de cuvant si dezbaterile, insistandu-se indeosebi asupra dimensiunii practice a Sfintei Taine.

„Trebuie sa facem o pastoratie a bolnavului”

La finalul intalnirii, IPS Parinte Mitropolit Irineu a subliniat importanta si locul Sfantului Maslu in viata clerului si credinciosilor, precum si datoria preotului de a preveni aparitia bolii sufletesti sau trupesti in parohia ce i-a fost incredintata la hirotonie. „Aceasta tema este atat de actuala si atat de cunoscuta incat, de cele mai multe ori, orice comentariu este aproape de prisos. Purtam in noi germenii bolii, ai suferintei si ai durerii. De indata ce roada pacatului este moartea, intelegem de la sine ca Dumnezeu ne ofera, dupa savarsirea pacatului, vreme de pocainta si de indreptare. Pentru aceste clipe avem Taina Sfantului Maslu, pentru a ne putea curati, pentru a ne vindeca si pentru a duce mai departe lupta impotriva raului. Boala este de sorginte energetica. Nimeni nu o poate vedea sau cantari, ci numai o traieste si o simte. Din Sfanta Scriptura si din invatatura Sfintilor Parinti reiese ca originea suferintei este pacatul. De aceea, pentru a o preveni, trebuie sa luptam cu inlaturarea pacatului, de la aparitia lui. Suntem responsabili pentru suferinta credinciosilor nostri, de aceea trebuie sa fim cu luare aminte la fiecare suflet care ni s-a incredintat spre mantuire. Trebuie sa patrundem rostul si importanta acestor rugaciuni pe care Sfanta Biserica le-a randuit ca mijloace spre vindecarea celor bolnavi. Este foarte important ca Taina Sfantului Maslu sa fie insotita de Sfanta Spovedanie. Aduceti-va aminte de Parabola Samarineanului Milostiv: inainte de a-l duce la casa de oaspeti, Domnul i-a spalat ranile celui bolnav si le-a uns cu untdelemn si vin. Vrem sa punem doctoria rugaciunii peste rana credinciosului nostru, fara insa sa-l curatim. Trebuie sa-l spovedim mai intai, sa-l invatam sa mearga la Sfanta Biserica. Ne intrebam atunci, oare mai este timp de toate acestea? De multe ori cel ce vine la noi este grav bolnav si poate chiar pe moarte. De aceea este necesar sa ne intoarcem la momentul in care boala inca nu a prins radacina si bolnavul inca mai poate fi salvat. Prin urmare, trebuie sa facem o pastoratie a bolnavului si sa ne comportam ca niste parinti care au grija de copii lor din casa”, a precizat IPS Parinte Mitropolit.

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

.

15 Mai 2012

Vizualizari: 444

Voteaza:

Preotii din Protoieria Craiova Sud, in conferinta: Dezbateri despre Taina Sfantului Maslu si ingrijirea bolnavilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE