Priveghere, procesiune si moment cultural la Manastirea Hurezi

La Manastirea Hurezi din judetul Valcea au continuat Sambata, 22 septembrie 2012, manifestarile din cadrul Tripticului spiritual-cultural inchinat „Sfintilor Martiri Brancoveni”. Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, slujba Vecerniei cu Litie, potrivit arhiram.ro.

Dupa slujba a avut loc o procesiune in jurul bisericii cu moastele a mai multor sfinti mucenici si mucenite ce se afla la loc de cinste in biserica manastirii. La finalul procesiunii a fost sfintita noua racla placata in argint, construita pentru a pastra la un loc ramasitele acestor sfinti.

Dupa ce a fost sfintita, racla cu fragmentele sfinte ale celor 16 mucenici si mucenite a fost asezata la loc de cinste spre inchinare in pronaosul bisericii sfintei manastiri, langa mormantul gol al Sfantului Martir Constantin Brancoveanu.

La final, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim a rostit un cuvant de invatatura dedicat momentului festiv si a oferit celor care au construit racla, prof. Stefan si Lidia Caltea, precum si monahiei Mina, diplome de vrednicie.

In racla nou sfintita din biserica Manastirii Hurezi se afla fragmente din moastele a 16 sfinti intre care apostoli, mucenici si mucenite: Sfintii Apostoli Andrei si Filip, Sfintii Mucenici Haralambie, Mina, Mercurie, Pantelimon, Procopie, Teodor Tiron, Neofit, Mihail al Sinadei, Ioan de la Ianina, Epictet si Astion, precum si ale Sfintelor Mucenite Marina, Minodora si Fevronia.

De la orele 19,30, in curtea manastirii a fost prezentat Colajul teatral-filmic „Brancoveanu”, scris de Protodiac. Prof. Codrut-Dumitru Scurtu, cu contributia regizorului Grigorie Gonta. In rolul titular, a fost Societarul de onoare al Teatrului National, actorul Costel Constantin. Alaturi de marele actor si-au dat concursul actorii Teatrului Municipal 'Ariel' din Ramnicu Valcea si corala „Iosif Naniescu” a Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului.

Evenimentul teatral s-a bucurat de prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, a Inaltpreasfintitului Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, si a Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. Au mai fost prezenti: scriitorul Dinu Sararu, Presedintele Fundatiei Nationale pentru Civilizatie Rurala 'Niste Tarani', academicianul Razvan Theodorescu, Presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei Romane, Arhim. Dr. Vartolomeu Androni, Exarhul Manastirilor si Schiturilor din Arhiepiscopia Ramnicului, ing. Emilian Francu, Primarul Ramnicului, preoti, profesori universitari, istorici, jurnalisti, alte personalitati culturale din tara si de peste hotare si numerosi credinciosi.

Tripticul spiritual-cultural inchinat „Sfintilor Martiri Brancoveni” s-a inscris in seria manifestarilor religioase si culturale dedicate celei de-a XIV-a editii inchinate praznuirii Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Ramnicului, si a fost organizat la Manastirea Hurezi, in zilele de 21 si 22 septembrie, de catre Arhiepiscopia Ramnicului impreuna cu Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala 'Niste Tarani', sub patronajul Inaltpreasfintitului Parinte Acad. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, si sub coordonarea Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, si a scriitorului Dinu Sararu.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

24 Septembrie 2012

Vizualizari: 473

Voteaza:

Priveghere, procesiune si moment cultural la Manastirea Hurezi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE