Procesiune de Florii pe strazile Bistritei

Peste o mie de bistrițeni au participat în sâmbăta dinaintea Floriilor la o procesiune religioasă, ce a avut loc pe străzile Bistriței. Preoți, tineri, copii, dar și săteni îmbrăcați în straie populare au dorit să refacă în această zi drumul pe care l-a parcurs Mântuitorul Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Patimile și Învierea Sa din morți.

Procesiunea, organizată în premieră la Bistrița, a început de la biserica protopopiatului cunoscută sub denumirea „de la Coroana”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a oficiat alături de soborul de preoți, o slujbă de sfințire a apei.

Totodată au fost binecuvântate ramurile de salcie care au fost împărțite oamenilor pentru a le purta în procesiune. Apoi, Părintele Mitropolit le-a amintit celor prezenți importanța pelerinajului, dar și simbolistica acestei procesiuni de Florii, care aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

După momentul de rugăciune, preoții și credincioșii cu ramuri de salcie în mâini au pornit în procesiune prin centrul orașului. În sunet de toacă și cântări religioase, participanții la procesiune s-au rugat pentru pace în lume, pentru înţelepciune şi pentru ca binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse asupra judeţului Bistriţa-Năsăud. Au participat numeroşi preoţi, protopopii de Bistriţa, Beclean şi Năsăud, dar și oficialități locale și județene, printre care preşedintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele instituției, Alexandru Pugna, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, viceprimarul George Avram, deputaţii Doina Pană şi Daniel Suciu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mircea Gelu Buta şi consilierul local Alin Seserman.

O dată ajunsă în fața bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, de pe str. Alexandru Odobescu, întreaga mulțime a luat parte la slujba Vecerniei oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei pe treptele locașului de cult. După slujbă, ierarhul a amintit de simbolistica fiecărei zile din Săptămâna Mare, urându-le în final să aibă parte de sărbători binecuvântate.

Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

06 Aprilie 2015

Vizualizari: 205

Voteaza:

Procesiune de Florii pe strazile Bistritei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE