Procesiune cu Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Manastirea Hadambu

ICOANA - FEREASTRA SPRE DUMNEZEU, MANIFESTARE RELIGIOS-CULTURALA LA BISERICA ICOANEI DIN BUCURESTI

In zilele de 8 si 9 martie 2014, la Duminica Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Pasti), cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la biserica Icoanei din Bucuresti va avea loc a VII-a editie a manifestarii religios-culturale intitulata ,, ICOANA - FEREASTRA SPRE DUMNEZEU”, organizata de Arhiepiscopia Bucurestilor si Protoieria 2 Capitala in colaborare cu Primaria Sectorului II.

Vineri, 7 martie 2014, orele 11.00, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Manastirea Hadambu - judetul Iasi va fi asezata spre inchinare la biserica Icoanei din București, unde va ramane pana luni, 10 martie 2014.Sambata, 8 martie 2014, dupa slujba Vecerniei (orele 17.00) oficiata de Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanu, Episcop vicar patriarhal, va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei (orele 18.30) in jurul parcului Icoanei din apropiere. In timpul procesiunii, preotii si credinciosii vor purta lumanari aprinse si vor canta imne bisericesti. Un detasament de jandarmi in uniforme de gala vor purta torte aprinse.

Duminica, 9 martie 2014, dupa Sfanta Liturghie oficiata la biserica ICOANEI de Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, de la orele 13.30, va avea loc procesiunea Icoana - fereastra spre Dumnezeu in jurul parcului Icoanei. Procesiunea se va incheia cu sfintirea icoanelor purtate de credinciosi.
***
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Manastirea Hadambu este una dintre icoanele facatoare de minuni din tara noastra. Acest fapt se datoreaza mirului care izvoraste din icoana saptamanal, precum si minunilor nenumarate care s-au savarsit inaintea ei.

Icoana Maicii Domnului din Manastirea Hadambu a fost zugravita in anul 1938, de catre preotul Octavian Zmau, din orasul Roman. Icoana a fost donata „Schitului din Dealul Mare”, cum mai este cunoscuta Manastirea Hadambu, de catre ieromonahul Iov Mazilu, egumenul schitului.

In perioada celor treizeci de ani de parasire a lacasului monahal, icoana a stat inchisa intr-o lada, in Sfantul Altar. Abia in anul 1990, aceasta a fost asezata in biserica manastirii, dupa noua sfintire a acesteia.

Icoana a fost ferecata in argint de catre mesterul Ion Contfas, din localitatea Targu Neamt. Cele doua coroane ale icoanei sunt din aur, decorate cu pietre pretioase, rubine, safire si smaralde, donate de familia Constantin, Roxana si Elena Amarinei din Piatra Neamt.

In seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit in Manastirea Hadambu, cateva zeci de chilii pierind in flacari. In urma incendiului, intreaga cladire s-a transformat in scrum, precum si cartile si obiectele bisericesti adapostite in aceasta, iar paraclisierul a murit si el. Doar icoana Maicii Domnului, numita facatoare de minuni, a scapat neatinsa de flacari, fara a fi protejata in vreun fel aparte.

Icoana pastrata in Manastirea Hadambu o infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul, intr-un mod aparte, Pruncul fiind tinut pe mana dreapta a Maicii Domnului, iar nu pe cea stanga, precum in toate celelalte icoane. Icoana de la Hadambu seamana cu Icoana Maicii Domnului "Axion Estin", una dintre cele mai renumite si iubite icoane din Biserica Ortodoxa, pastrata in Biserica Protaton, biserica centrala din Careia si cea mai veche din intreg Sfantul Munte Athos.

In duminica Bobotezei anului 1992, pentru prima data, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadambu a lacrimat, iar mai apoi, in anul 1993, in ajunul sarbatorii Sfintei Parascheva, din umarul drept al Maicii Domnului au curs trei picaturi mari de mir. In data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape doua saptamani. In vara si toamna anului 1998, icoana a varsat mir din chipul Pruncului si din vesmintele Maicii Domnului.


BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

06 Martie 2014

Vizualizari: 1661

Voteaza:

Procesiune cu Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Manastirea Hadambu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE