Procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana in Catedrala din Craiova

Marti seara, 11 ianuarie, de la 17.00, s-a oficiat Slujba Vecerniei unita cu Litia la Catedrala Mitropolitana “Sfantul Dumitru” din Craiova, cu prilejul pomenirii Sfintei Mucenite Tatiana Diaconita, praznuita in fiecare an la 12 ianuarie. Dupa Slujba Vecerniei a avut loc o procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana, in jurul Catedralei Mitropolitane, urmata de citirea Acatistului Sfintei Mucenite.

Sfanta Tatiana a trait in secolul al III-lea la Roma unde a fost diaconita a Bisericii si a suferit moarte martirica, prin taierea capului.

Moastele sfintei au ajuns pentru prima data in tara noastra in anul 1204, cand renumita familie a Asanestilor ii aduce capul la Tarnovo si apoi la Bucovat, langa Craiova.

In anul 1393, capul este dus la Niceea si apoi la biserica “Sfintii Apostoli” din Constantinopol. Dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), in timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, judetul Valcea.

Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei, in perioada 1950 – 1955, capul sfintei a fost depus intai la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala Mitropolitana “Sfantul Dumitru” din Craiova, acolo unde se gaseste si astazi.

Sursa: Radio Reintregirea
 

12 Ianuarie 2011

Vizualizari: 328

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana in Catedrala din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE