Procesiune cu moastele Sfintilor Mucenici Serghie si Vah

Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah vor fi sarbatoriti in mod deosebit la Catedrala mitropolitana ‘Sfantul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova, unde se afla spre cinstire si inchinare Sfintele lor Moaste. Astfel, sambata seara, dupa savarsirea slujbei Vecerniei unita cu litia care va incepe la ora 18.

00, racla in care se afla moastele Sfintilor Serghie si Vah va fi purtata in procesiune in jurul Catedralei mitropolitane, asa cum se obisnuieste in fiecare an, in ajunul praznicului celor doi sfinti. Momentele liturgice se vor incheia cu Acatistul Sfintilor Mucenici Serghie si Vah.

Duminica, 7 octombrie, in ziua praznuirii celor doi sfinti mucenici, va fi oficiata slujba Sfintei Liturghii de un sobor de preoti si diaconi.

Particele din moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah au fost aduse in tara noastra de catre domnitorul Neagoe Basarab si depuse la Manastirea Curtea de Arges. In anul 1949, la 25 octombrie, din porunca Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Sfintele Moaste au fost aduse la Catedrala mitropolitana “Sfantul Dumitrie” din Craiova, in timpul mitropolitului Firmilian al Olteniei.

Gheorghe Cioiu

Despre Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah

Sfintii Serghie si Vah au trait pe vremea imparatului Maximian (286-305), de neam fiind romani si dregatori de frunte in armata imparatiei. Ei se bucurau de mare cinste in fata imparatului pentru priceperea si vitejia lor in razboaie, precum si pentru credinciosia lor in slujiri. In taina, insa, ei erau crestini, crezand in Domnul nostru Iisus Hristos si sarguindu-se sa-I placa Lui, prin viata lor cea sfanta.

Deci, parati fiind ca se inchina lui Hristos si ca se leapada de cinstirea zeilor, au fost poftiti de imparat sa aduca, impreuna cu dansul, jertfa in templul lui Zeus. Dar, cand a intrat imparatul, robii lui Hristos Serghie si Vah au ramas afara si n-au intrat cu el. Vazand aceasta, imparatul a poruncit slujitorilor sa-i aduca in templu cu sila si le-a dat porunca sa se inchine idolilor. Dar ei, nevrand sa faca aceasta, au zis imparatului: „Avem un Dumnezeu in cer, nemincinos, adevarat si viu. El nu este nesimtitor ca idolii vostri; noi Aceluia ne inchinam”.

Deci, nevrand ei sa lepede dreapta credinta, li s-au luat toate insemnele dregatoriei lor si podoabele cele de pret, imbracandu-i in haine femeiesti, fiind purtati in lanturi pe ulitele cetatii, in semn de batjocura. Au fost trimisi apoi la dregatorul Antioh, in cetatea Varvalisos din Siria si acolo, fiind batuti aproape de moarte, Sfantul Vah si-a dat sufletul sau Domnului, din pricina bataii, iar Sfantului Serghie i sa pus incaltaminte de fier avand cuie in talpi si a fost purtat pana la cetatea Resafa, unde i s-a taiat capul, dupa ce a indurat multe chinuri, dar nu si-a lepadat credinta.

(Sursa: Sinaxar-Vietile sfintilor pe luna octombrie)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Octombrie 2012

Vizualizari: 392

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfintilor Mucenici Serghie si Vah 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintii serghie si vah

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE