Programul IPS Teodosie in perioada 13-14 octombrie

Duminica, 13 octombrie, incepand cu ora 8.30, IPS Teodosie va savarsi Sfanta Liturghie la biserica „Cuv. Parascheva” din Cumpana, urmata de Botezul a cinci copii, cazuri sociale.

La ora 13.00, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Ziua comunei Saraiu, care o are ca patron spiritual pe Cuvioasa Parascheva. Cu acest prilej, ierarhul va sfinți monumentul inchinat Mantuitorului, Maicii Domnului, Cuvioasei Parascheva si Sfantului Ioan Botezatorul, amplasat in fata primariei.

La ora 17.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Cuvioasa Parascheva” din Navodari, urmata de traditionala procesiune cu icoana si vesmantul Cuvioasei Parascheva, pe traseul: strazile Constanței, Marii, Frunzelor si Randunelelor.

Procesiune are loc in fiecare an, incepand cu anul 1998.

Luni, 14 octombrie, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teodosie va participa la praznuirea Cuvioasei Parascheva la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, s-a nascut pe la jumatatea secolului al XI-lea in localitatea Epivat din Tracia, din parinți crestini. Inca de mica a practicat virtutea milosteniei, adeseori daruindu-si hainele celor nevoiasi. A parasit familia pentru a-si dedica total viața lui Hristos, a daruit saracilor partea sa de mostenire si a intrat intr-o manastire din apropierea Constantinopolului. Dupa ani de viața ascetica, a fost in pelerinaj la Locurile Sfinte si in pustiul Iordanului. La varsta de 25 de ani, s-a intors in satul natal unde, dupa alti doi ani de post si rugaciune, a trecut la Domnul.

Moastele sale, facatoare de minuni, au fost pastrate aproximativ 200 de ani intr-o biserica din Epivat, iar in anul 1235 au fost luate de catre imparatul Asan al romanilor si bulgarilor si asezate la Tarnovo, apoi au ajuns la Belgrad. Aproximativ trei secole mai tarziu, sfintele moaste au fost asezate in biserica Patriarhiei din Constantinopol. In anul 1641, voievodul Vasile Lupu le-a adus la Iasi, la biserica „Sfintii Trei Ierarhi”.

Biroul de Comunicare

11 Octombrie 2013

Vizualizari: 233

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 13-14 octombrie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

programul ips teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE