Programul IPS Teodosie in perioada 18-22 iulie

Joi, 18 iulie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Emilian de la Durostor - Silistra, ocrotitor al manastirii Dumbraveni. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la aceasta manastire, incepand cu ora 7.45.

In aceeasi zi, la ora 15.00, Ierarhul Tomisului va participa la vernisajul expozitiei Taberei internationale de creatie contemporana "Dunarea si Dobrogea crestina”, editia a VIII-a, desfasurate la manastirea Dervent in perioada 8 - 18 iulie. Tabara reuneste 12 artisti plastici din Grecia, Albania, Republica Moldova si Romania.

De sarbatoarea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, sambata, 20 iulie, de la ora 8.45, IPS Teodosie va savarsi Sfanta Liturghie la biserica "Sfantul Ilie” din Constanta (str. Viile Noi, nr. 38).

La ora 19.30 va oficia slujba de sfintire mica a bisericii „Sfantul Ilie” din Techirghiol, urmata de Taina Sfantului Maslu. Credinciosii se vor putea inchina moastelor Sfantului Luca al Crimeii, aduse de la biserica "Sfintii Constantin si Elena” a Institutului C.I. Parhon din Bucuresti; sfintele moaste vor ramane la biserica in perioada 19-21 iulie.

Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfantul Ilie este cunoscut datorita minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani inainte de Hristos, in Israel traia regele Ahab, care se inchina zeilor. Izabela, sotia sa, l-a adus in Israel pe Baal, zeul caruia i se inchinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria in care cazuse poporul si, vazand impietrirea regelui, i-a dat sentinta: "in acesti ani nu va mai fi nici roua, nici ploaie”. Intre timp, Sfantul Ilie a stat la paraul Cherit, unde a fost hranit de corbi, apoi in casa unei vaduve din Sarepta, unde a inmultit faina, uleiul si l-a inviat pe fiul gazdei. Dupa trei ani a mers la regele Ahab si l-a indemnat sa-i adune pe preotii idolilor Baal si Astertei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinta zeilor si atotputernicia lui Dumnezeu. Preotii lui Baal nu au putut aduce jertfa idolului lor, pe cand la rugaciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorat foc din cer si a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie preotii lui Baal au fost ucisi si a plouat.

Dumnezeu i se descopera lui Ilie pe muntele Horeb, "intr-o adiere de vant lin”, precedata de manifestari ale puterii dumnezeiesti: vartej nimicitor, cutremur, foc. Inainte de sfarsitul misiunii sale profetice, Sfantul Ilie l-a lasat urmas pe Elisei si s-a inaltat la cer intr-un "car cu cai de foc”.

In Noul Testament, Sfantul Ilie este prezent la Schimbarea la Fata a Mantuitorului. Sfantul Ilie va veni la sfarsitul veacurilor, va propovadui credinta si va fi ucis de catre Antihrist.

Duminica, 21 iulie, de la ora 7.30, IPS Teodosie va savarsi Sfanta Liturghie la manastirea "Sfantul Ilie” din Histria. Sambata vor fi aduse spre inchinare, de la Catedrala Arhiepiscopala, moaste Sfintilor Epictet si Astion si ale Sfantului Pantelimon.

Manastirea a fost construita in vecinatatea cetatii Histria deoarece, conform parintelui staret Ioil, "istoricul este legat de aceasta cetate, care a fost un centru crestin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal si sapte basilici paleocrestine”.

Manastirea Histria a luat fiinta pe data de 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusa trei ani mai tarziu, iar sfintirea paraclisului a avut loc pe data de 20 iulie 2005. De atunci au fost construite un corp de chilii, altarul de vara si o casa pentru pelerini si se lucreaza la constructia bisericii mari a manastirii. Manastirea are sapte vietuitori.

Luni, 22 iulie, e sarbatorita Sfanta Mironosita intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie la manastirea Maria Magdalena din apropierea localitatii Cobadin, incepand cu ora 8.00.

 

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 731

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 18-22 iulie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE