Programul IPS Teodosie in perioada 22-25 iunie

Duminica, 22 iunie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi oaspete al Inaltpreasfintitului Mitropolit Iacobos de Mitilini (Grecia), cei doi ierarhi oficiind impreuna Sfanta Liturghie.

Luni, 23 iunie, de la ora 19.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” din Constanta (zona Brotacei, aleea Capidava, nr.

7), asezamant de cult care isi va serba hramul a doua zi.

Parohia a luat fiinta in anul 2001, pentru ca trei ani mai tarziu, in ziua hramului, pe data de 24 iunie 2004, IPS Teodosie sa sfinteasca piatra de temelie. Arhitectura locasului de cult este inspirata din cea a manastirilor Cozia, Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges si Sfantul Ioan din Rila (Bulgaria). Pana pe data de 28 martie 2012, cand a fost sfintita biserica, slujbele au fost oficiate la demisolul bisericii. Urmeaza ca in curtea bisericii sa fie construit un complex educational social-filantropic.

Marti, 24 iunie, Ierarhul Tomisului va raspunde invitatiei Inaltpreasfintitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si va lua parte la Sfanta Liturghie oficiata la biserica „Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava” (din Suceava) cu ocazia hramului.

Ziua de 24 iunie este inchinata nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, cel care a avut un rol important in istoria crestinismului. Parintii sai sunt Zaharia, mare preot, si Elisabeta, verisoara Maicii Domnului. Desi erau drepti inaintea lui Dumnezeu, Parintele ceresc nu ii binecuvantase la tinerete cu un prunc, desi se rugasera cu ardoare, ci l-au primit la batranete.

Arhanghelul Gavriil i s-a aratat arhiereului Zaharia chiar in locul cel mai sfant din templu, unde el, ca arhiereu, intra o singura data pe an. Ingerul, la vederea caruia Zaharia s-a speriat, venise sa-i spuna ca Elisabeta va naste un fiu, desi era batrana. Pentru indoiala cu care a primit vestea, Zaharia a fost pedepsit sa ramana mut pana la punerea numelui pruncului, eveniment petrecut la opt zile de la nastere. Atunci, rudele voiau sa-l numeasca pe prunc Zaharia, dar batranul arhiereu a cerut o tablita pe care a scris: „Ioan sa-i fie numele”.

La invitatia Inaltpreasfintitului Mitropolit Ioan din Varna, miercuri, 25 iunie, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei care savarsesc Sfanta Liturghie in catedrala mitropolitana a orasului de la sud de Dunare.

Biroul de Comunicare

.

20 Iunie 2014

Vizualizari: 221

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 22-25 iunie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE