Programul IPS Teodosie in perioada 5-7 ianuarie 2016

Ajunul Bobotezei
Marți, 5 ianuarie 2016, începând cu ora 5,45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 8.00, Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni.

În jurul orei 10.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la capela „Sfântul Nicolae” a penitenciarului Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu aghiasmă și va rosti un cuvânt de învățătură.

La ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la schitul „Podromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoții și credincioșii, va pleca în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei. Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoși le va recupera.

Inițial slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.

Botezul Domnului
Miercuri, 6 ianuarie, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. De la ora 11.45 se va porni în tradiționala Procesiune de Bobotează până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul acesteia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.

După slujbă, care tradiționale, cu butoaie special pregătite, vor pleca pe principalele bulevarde ale municipiului: Mircea cel Bătrân, Mamaia, Tomis, 1 Mai, Ferdinand, I. C. Brătianu.

De la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la inaugurarea debarcaderului din localitatea Ovidiu.

Seara, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Joi, 7 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, situată în zona Pod Butelii.

Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.

Biroul de Comunicare

04 Ianuarie 2016

Vizualizari: 178

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 5-7 ianuarie 2016 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Programul IPS Teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE