Miercuri, 13 august, de la ora 17.00, in postul Adormirii Maicii Domnului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfantului Maslu la biserica „Sfantul Haralambie” din Constanta (bld.
Pe 14 august, incepand cu ora 11.20, la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanta, Ierarhul Tomisului va oficia ceremonialul religios de pomenire a marinarilor.
In aceeași zi, de la ora 17.00, Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanta (zona Dacia), iar de la ora 19.30, la manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localitatii 23 August, va oficia slujba Privegherii, urmata de cea a Prohodului Maicii Domnului și de calugarirea unui vietuitor al manastirii.
Vineri, 15 august, la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului – I” din Constanta (in spatele magazinului Tomis), pentru ca de la ora 10.00 ierarhul sa fie prezent la manifestarile dedicate Zilei Marinei.
La ora 11.15, Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia Taina Sfantului Botez pentru patru copii institutionalizati. Slujba va avea loc la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpana.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezinta momentul in care Maica Domnului trece din viata pamanteasca la cea cereasca, eveniment ilustrat de cantarile Bisericii: „Mutatu-te-ai la Viata, fiind Maica Vietii”. Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informatii in Sfintele Evanghelii, ci doar in Sfanta Traditie a Bisericii. Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea ca misiunea sa pe pamant se incheie, iar aceasta a mers in Gradina Ghetsimani. Intorcandu-se acasa și-a luat ramas bun de la cei apropiati. Toti apostolii, in afara lui Toma, au fost aduși pe norii cerului. Pe drum spre mormant, un iudeu mai indraznet s-a atins de sicriu, vrand sa-l rastoarne. Pe loc a ramas cu mainile taiate de la cot si atarnate de sicriu, asa cum se poate observa din reprezentarea iconografica. Sfantul Apostol Petru s-a rugat pentru iertarea iudeului, acesta s-a vindecat și a cerut sa fie botezat. A doua zi a sosit și Toma, care a vrut sa vada pentru ultima data trupul Fecioarei, dar, cand mormantul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fusese luat de Fiul Sau la ceruri.
Cea mai veche atestare documentara a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din secolul V.
Biroul de Comunicare
.
-
Maica Domnului in spiritualitatea ortodoxa
Publicat in : Adormirea Maicii Domnului -
Legatura harica dintre Maica Domnului si toti sfintii
Publicat in : Dogma -
Rugaciune catre Maica Domnului a Sfantului Antim Ivireanul
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Maica Domnului, primul martor al Invierii
Publicat in : Sfintele Pasti -
Maica Domnului Platytera
Publicat in : Pictura
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.