Proiect de diagnoza a degradarilor si propuneri de restaurare a 18 biserici banatene

La Centrul eparhial din Timișoara, a avut loc la începutul acestei săptămâni, prezentarea Proiectului de diagnoză a degradărilor și de propunere a unor metode de restaurare a bisericilor de parohie și mănăstirești din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei.

La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, prof. univ. dr. ing. Viorel Șerban, rectorul Politehnica Timișoara, prof. univ. dr. ing. Marius Moșoarcă, preodecanul Facultății de Construcții din Timișoara, alături de 55 studenți ai facultății implicați în acest proiect.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a vorbit studenților și specialiștilor în restaurare despre importanța protejării bisericilor din eparhie, multe din ele, biserici de patrimoniu și a apreciat dragostea și râvna stundeților pentru salvarea acestor lăcașuri de cult.

Această acțiune se încadrează în demersul inițiat de către Arhiepiscopia Timișoarei de a conserva patrimoniul bisericesc din Banat. De-a lungul anilor s-au desfășurat ateliere interdisciplinare, care au avut în centrul preocupărilor biserica și toposul sacru din mai multe perspective (releveu tradițional, fotogrametric și fișe pentru fiecare element din lemn al bisericii, studierea arhivelor, studii de parament și ale stratului pictural, expertiza biologică și structurală, analiza dendro-cronologică, interviuri în comunitate, etc.

Au fost fotografiate, fișate și analizate bisericile din Belinț, Pesac, Cerneteaz, Bazoșul Vechi, Duboz, Foeni, Mănăstirea Partoș, Gaiu Mic, Chizătău, Murani ș.a. Cauzele acestor avarii provin din infiltrarea apei din capilaritate, cauze biologice (excremente de porumbei, mușchi), deteriorări provocate de factorii de mediu. Profesorii și studenții implicați în proiect au propus mai multe metode de restaurare reversibile în conformitate Chartei de la Veneția.

Proiectul este în curs de realizare în cadrul disciplinei de Metode și Tehnici de Restaurare al Facultății de Arhitectură și se va finaliza în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei.

Sursa:mitropolia-banatului.ro

04 Iulie 2018

Vizualizari: 409

Voteaza:

Proiect de diagnoza a degradarilor si propuneri de restaurare a 18 biserici banatene 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE