PS Calinic a fost foarte aproape sa intre in cursa pentru Mitropolie


PS Calinic a fost foarte aproape sa intre in cursa pentru Mitropolie

 

A obtinut 22 de voturi in Adunarea Eparhiala, cu doar 3 voturi mai putin decat PS Casian Craciun, preferatul patriarhului.

 

Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a desemnat aceiasi doi candidati propusi de patriarhul Daniel si Sinodul mitropolitan cu o zi inainte. Sambata, adunarea i-a votat pe primele doua locuri pe PS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei, si pe PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos.

 

Interesant este ca PS Calinic Botosaneanul a obtinut un numar de voturi foarte apropiat de PS Casian, preferatul patriarhului, desi primul nu a obtinut nici un vot in Sinodul mitropolitan. Voturile Adunarii Eparhiale au avut un caracter consultativ, ultimul cuvant avandu-l Sfantul Sinod, care va alege mitropolitul Moldovei si Bucovinei  pe data de 6 sau 7 martie.

 

Dupa trei ore de dezbateri, Adunarea Eparhiala si-a expus preferintele. Intr-o prima etapa, patriarhul Daniel a prezentat rezultatele Sinodului intrunit vineri, mai exact propunerea si alegerea celor doi candidati, PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, si PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, care au obtinut numar egal de voturi. De asemenea, patriarhul a mai prezentat adunarii "portretul robot" al candidatului ideal, dupa care mirenii si laicii au trecut la urne.

 

In topul preferintelor moldovenilor se afla PS Ioan Selejan, cu o majoritate de 30 de voturi, urmat de PS Casian Craciun, cu 25 de voturi si, la o distanta mica, PS Calinic Botosaneanul, care a obtinut 22 de voturi. Desi cu o zi inainte PS Calinic nu obtinuse nici un vot din partea Sinodului, multimea i-a acordat un procent destul de ridicat din totalul de voturi, fiind propus de primarul Botosaniului, Catalin Mugurel Flutur.

 

"Eu reprezint o circumscriptie. M-am consultat atit cu credinciosii, cat si cu preotii din Botosani si am ajuns la aceasta propunere. Credem ca PS Calinic este persoana potrivita macar pentru a candida la aceasta inalta functie", a declarat primarul Flutur.

 

Avand un numar atat de mare de sustinatori, patriarhul Daniel a propus chiar infiintarea unei noi episcopii la Botosani. "Consideram ca intre cele 22 de voturi care s-au acordat PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, probabil ca intr-o perspectiva mai indepartata sau mai apropiata, potrivit nevoilor misionare si pastorale ale acestei parti, probabil ca se va organiza o noua eparhie in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, respectiv o Eparhie la Botosani. Este o dorinta a Botosaniului mai veche, dar aceasta va depinde de noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei", a declarat PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al episcopiei Romanului.

 

Primarul Botosaniului spera ca va fi o promisiune care va deveni reala: "Daca tot este iubit la Botosani, sfintia sa Daniel se gandeste chiar sa infiinteze o noua episcopie. A fost o promisiune cat de cat oficiala, spusa in fata intregii adunari si suntem convinsi ca sfintia sa va tine cont de dorintele noastre", ne-a mai declarat primarul Catalin Flutur.

 

Surse din interiorul Mitropoliei spun insa ca promisiunea patriarhului a fost facuta pentru a compensa intr-un fel faptul ca nu a fost propus la scaunul de mitropolit, pe fondul unei mai vechi dispute intre patriarhul Daniel si PS Calinic. Desi ar fi dorit atat o parte a clerului, cat si de unii mireni, aceleasi surse mentioneaza ca are foarte putine sanse de a mai intra in carti pentru scaunul de mitropolit.

 

Au mai primit cate un vot sambata IPS Nifon, arhiepiscop al Targovistei, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului si IPS Nicolae, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi. Dintre toti cei nominalizati, doar PS Ioan si PS Casian vor paticipa in dezbaterea Sinodului BOR de la inceputul lui martie, adunarea eparhiala avand dreptul doar la doua nominalizari, care au fost similare cu preferintele Sinodului mitropolitan.

 

Pe 5 martie, Sfantul Sinod se va intruni la Bucuresti pentru a analiza cele doua propuneri de la Iasi. Sinodul are la randul sau dreptul de a mai face doua nominalizari conform noului statut BOR, care de asemenea pot fi aceleasi sau pot fi diferite de cele ale Sinodului mitropolitan si ale Adunarii Eparhiale ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Votul decisiv il va avea tot Sfantul Sinod care se va intruni pentru alegerea finala a mitropolitului pe data de 6 sau 7 martie.

 

Cristina LUCACI

Sursa: ziaruldeiasi.ro

.

24 Februarie 2008

Vizualizari: 192

Voteaza:

PS Calinic a fost foarte aproape sa intre in cursa pentru Mitropolie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE