PS Ioachim Bacauanul, fondatorul si primul parinte spiritual al Asezamantului de la Rosiers - Franta

Prima manastire romaneasca din Paris implineste de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena doua decenii de ani de existenta. Un merit deosebit pentru realizarea acest asezamant ortodox a revenit PS Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, care, aflat la studii in anul 1991, s-a ocupat indeaproape de organizarea si buna randuiala a acestui lacas. O urmasa a unei familii princiare franceze si un apropiat al scriitorului Saine Exupery, ambii traitori in inima Parisului, au cunoscut farmecul Ortodoxiei, in anii '90, prin intermediul unui calugar moldovean, ajuns la Institutul Saint Serge pentru finalizarea studiilor doctorale. Impresionati de modul de viata ortodox, acestia au ales sa fondeze un asezamant manastiresc dupa modelul monahisului romanesc. Nu le-a fost greu, deoarece l-au avut alaturi pe PS Ioachim Bacauanul, pe atunci arhim.

Ioachim, format inca din adolescenta la "scoala" Sihastriei din muntii Neamtului. In anul 1991, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in vremea arhipastoriii ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, grupul de crestine franceze, devenite surori, alaturi de cateva crestine romance, au reusit sa intemeieze ceea ce si-au dorit: o manastire.

Organizarea acesteia si alte asemenea au revenit arhimandritului Ioachim Giosanu, cel care, dupa aproape un deceniu, avea sa fie chemat la inalta treapta a arhieriei la Roman. "Amenajarea acestui lacas de inchinare a inceput cu mijloace materiale infime, intr-un spatiu anex ce facea parte din proprietatea distinsei crestine, Pascal Morand, descendenta din familia princiara Contesa de Segure, devenita mai tarziu rasofora Ana. Initiativa a fost incurajata de cateva familii binevoitoare care au inceput sa frecventeze si sa ajute material noul asezamant. Cele cateva persoane s-au constituit intr-o asociatie cultuala care avea ca scop obtinerea protectiei canonice si aprobarilor legale in perspectiva ridicarii acestei biserici si manastiri", si-a amintit Preasfintitul Ioachim Bacauanul.

Reorganizarea asezamantului de la Rosiers, in spiritul monahal moldav - Ca in orice demers binecuvantat de Dumnezeu, a intervent apoi, un batrin pilot francez, pe care membrii tinerei comunitati monastice l-au ajutat in momentele dificile ale bolii si singuratatii. "A binevoit Dumnezeu ca in anul 1992, un om deosebit, Marian Chapy, sa afle de aceasta comunitate nou infiintata si de scopurile ei si sa ceara membrilor acesteia acordarea de sprijin moral si filantropic. Acesta fusese pilot in escadrila cunoscutului scriitor francez Saint Exupery, locuia in satul Rosiers, iar in ultimii ani ai vietii, din cauza unei maladii, devenise dependent de altii. Singur si fara urmasi s-a atasat cu trup si suflet de membrii comunitatii monastice care i-au acordat ingrijirea necesara. Intre timp, a devenit membru fondator al noului asezamant si prin testament a trecut in proprietatea manastirii toata averea sa mobila si imobila", a mai povestit PS Ioachim Bacauanul. Cunoscator al randuielilor monahale, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a dispus reorganizarea asezamantului de la Rosiers, dupa normativele insusite de la parintii sai duhovnicesti din Sihastria.

Astfel, membrii comunitatii, carora li s-a adaugat cativa crestini entuziasti de diferite nationalitati, au refacut statutele comunitatii si au denumit asezamantul de la Rosiers "Monastere Orthodoxe de l'Anonciation". Datorita faptului ca reorganizarea Arhiepiscopiei Romane de la Paris inca nu era definitivata, s-a cerut, din nou, obladuirea canonica de la PF Parinte Daniel. "Multime de credinciosi a primit putere harica si ocrotire spirituala in aceasta sfanta biserica" - Traitor al Ortodoxiei si persuasiv in demersurile sale, PS Ioachim Bacauanul a reusit atunci sa confere o dimensiune aparte acestei oaze crestine din inima Parisului. "Cu ajutorul Maicii Domnului s-au continuat lucrarile de amenajare si dotare a locasului de inchinare: confectionarea mobilierului, inzestrarea cu obiecte si carti de cult, in limba romana si franceza, pictarea bisericii de catre d-na preoteasa Elisabethe Osoline si realizarea catapetezmei de catre prof. Eugen Rusu din Callais. La acestea s-au adaugat lucrari de refacere a acoperisului, a fatadelor exterioare, amenajarea curtii si a anexelor. Paralel cu dotarea bisericii si chiliilor, multime de credinciosi, pelerini, tineri si turisti au primit putere harica si ocrotire spirituala in aceasta sfanta biserica", a mai povestit PS Ioachim Bacauanul.

De altfel, multi dintre cei care au luat contactul cu aceasta manastire s-au distins prin ajutorarea materiala, inscriindu-si numele in randul ctitorilor sfantului asezamant, stiind ca "pe datatorul de buna voie il iubeste Dumnezeu" (II Corinteni 9, 7). Dupa cheamarea la arhierie a Preasfintitului Ioachim Bacauanul, fondatorul si primul parinte spiritual al acestui asezamant, administrarea si ocrotirea canonica a trecut sub IPS Iosif, Mitropolitul romanilor din Europa Occidentala si Meridionala, care s-a ingrijit de continuarea lucrarilor si amenajarea sfantului lacas, coordonand viata duhovniceasca a obstei de calugarite de la Roisiers. "Avem convingerea ca Dumnezeu va rasplati prin darurile sale cele bogate pe toti fondatorii, donatorii, miluitorii, binefacatorii, lucratorii, sfant locasului acestuia", a precizat PS Ioachim, care la 21 mai 2005, de ziua Sfintilor Imparati si intocmai cu Apostolii, Constantin si Elena, a participat alaturi de IPS Mitropolit Iosif la slujba de tarnosire a Bisericii cu hramurile "Buna Vestire", "Sfanta Cuvioasa Parascheva" si "Sfantul Mathurin de Larchant".

Sursa: epr.ro
 

.

23 Mai 2011

Vizualizari: 826

Voteaza:

PS Ioachim Bacauanul, fondatorul si primul parinte spiritual al Asezamantului de la Rosiers - Franta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE