PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, este noul episcop al Salajului


PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, este noul episcop al Salajului

 

PS Petroniu Salajanul a fost ale cu 28 de voturi in cadrul Sedintei de lucru al Sfantului Sinod al BOR, din data de 5 martie 2008.

 

PS Petroniu Salajanul - Repere biografice:

 

PS Petroniu s-a nascut pe data de 30 noiembrie 1965, la Targu Mures. A urmat studiile la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu si la Institutul Teologic de grad universitar din Cluj. Este doctor in teologie, titlu obtinut in Grecia la Tesalonic. A fost hirotonit arhiereu la 1 octombrie 2000.

In cei cinci ani de arhipastorire, PS Petroniu a desfasurat o intensa activitate atat pe plan bisericesc, cat si pe plan ecumenic si publicistic. Parintele Alexandru Mazgan, consilierul cultural al Episcopiei Oradei, ne-a vorbit despre realizarile PS Petroniu: "In calitate de Arhiereu vicar, a pus temelie la 22 de biserici, a tarnosit 53 de lacasuri de rugaciune, a resfintit 81 de biserici si a hirotonit 102 diaconi si 95 de preoti. PS Petroniu Salajanul a efectuat numeroase vizite pastorale si misionare in tari precum Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Mexic, Noua Zeelanda, Turcia, SUA. De asemenea, a participat la numeroase simpozioane internationale organizate de Patriarhia Ecumenica, la Conferinta Bisericilor Europene, la Consiliul Bisericilor din America Latina si Consiliul Ecumenic al Bisericilor. In luna mai 2003 a participat la Roma la simpozionul organizat de Consiliul Pontifical pentru promovarea unitatii crestine in calitate de delegat al Bisericii Ortodoxe Romane". De la parintele Alexandru Mazgan am mai aflat ca in septembrie 2003 PS Petroniu Salajanul a luat parte la Padova la Colocviul Ecumenic International al Episcopilor Ortodocsi si Catolici cu tema: "Biserica si Societatea". Din noiembrie 2003 este reprezentantul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in Comisia mixta internationala de dialog teologic ortodox-catolic, iar din noiembrie 2005 este membru in comitetul coordonator al acestei comisii.

.

07 Martie 2008

Vizualizari: 921

Voteaza:

PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, este noul episcop al Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE