Punerea pietrei de temelie la Campusul teologic 'Nicolae Ivan' din Cluj-Napoca

Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, a sfintit luni, 23 mai, piatra de temelie la Campusul teologic „Nicolae Ivan”, care va include noul sediu al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si un centru social. La slujba care a fost oficiata de la ora 12.00, chiar pe locul altarului Paraclisului viitoarei institutii de invatamant, a asistat si Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop-vicar pe sectorul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului.

Din sobor au facut parte decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, pr. prof.

univ. dr. Ioan Chirila, parinti profesori, protopopi din eparhie si alti preoti. Au fost de fata reprezentanti ai autoritatilor locale: primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, seful Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, Ioan Pacurar, precum si multime de studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, insotiti de dascalii lor.

In cuvantul adresat cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a vorbit despre importanta unui complex la standarde ridicate pentru eficienta actului educational: „Cel ce va face si va invata, „Mare” se va chema in Imparatia Cerurilor. Noi, cei care avem o anumita varsta, suntem datori sa-i formam pe cei tineri. Si pentru o lume mai buna, mai echilibrata, o lume care nu se secularizeaza, nu se face rea, egoista, ci o lume mai duhovniceasca, mai altruista, mai milostiva, e nevoie ca oamenii sa fie apropiati de Dumnezeu. Or lucrul acesta il fac slujitorii Bisericii, iar pentru ca aici sa se poata pregati bine e nevoie de o facultate de teologie moderna”.

Sfintirea pietrei de temelie a marcat demararea astazi a constructiei unui complex multifunctional, patronat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, care va deservi invatamantul teologic clujean – prin construirea unui nou sediu pentru Facultatea de Teologie Ortodoxa, a doua camine, unul pentru fete si altul pentru baieti, a unei biblioteci –, precum si a unui centru social cu diverse servicii. In noile camine studentesti vor fi puse la dispozitia studentilor 400 de locuri. Va fi amenajat si un parking subteran.

Cladirea va fi ridicata pe un teren de 7.500 mp. situat pe strada Coastei, pus la dispozitie de Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Local. Proiectul a fost deschis si urmeaza sa fie finalizat.

In memoria ctitorului Nicolae Ivan

Campusul teologic va purta numele vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan, cel de numele caruia se leaga infiintarea invatamantului teologic clujean, dar si cel prin care s-a implinit visul Mitropolitului Andrei Saguna de a se intemeia o episcopie la Cluj.

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a amintit, in cuvantul sau, cateva dintre realizarile Episcopului Nicolae Ivan: „Numele patronului pe care l-am ales este cunoscut, e vorba de episcopul ctitor Nicolae Ivan, care, atunci cand a venit in Cluj, a facut si Catedrala, a facut si biserica „Sfantul Nicolae”, a intemeiat si Seminarul Teologic si tipografia, toate acestea au fost scrise in cartea eternitatii, dar e o mare virtute si recunostinta a noastra, a urmasilor, care ne aducem aminte de inaintasi si, cum spune Sfantul Apostol Pavel, sa le urmam credinta”.

Imediat dupa hirotonirea intru arhiereu la Cluj, Episcopul Nicolae Ivan a declansat un proces de realizari. In cei 15 ani de arhierie, in fruntea noii episcopii pe care a zidit-o din temelii, a ridicat Catedrala Eparhiala din Cluj-Napoca, a intemeiat Academia Teologica Ortodoxa, cu un local propriu si cu un corp profesoral de elita, a obtinut actuala resedinta, un orfelinat si un camin preotesc, a intemeiat o tipografie si a scos la lumina foaia eparhiala „Renasterea”. Episcopul Nicolae Ivan a trecut la cele vesnice in 3 februarie 1936, fiind inmormantat intr-o cripta din subsolul Catedralei din Cluj-Napoca.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

24 Mai 2011

Vizualizari: 875

Voteaza:

Punerea pietrei de temelie la Campusul teologic 'Nicolae Ivan' din Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE