Punerea pietrei de temelie la Centrul de ingrijiri paliative Sfantul Nectarie

Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului va inaugura, vineri, 25 septembrie 2009, de la ora 1300 lucrarile la santierul viitorului Centru de Ingrijiri Paleative „Sfantul Nectarie” din Cluj-Napoca, din str. Fabricii de Zahar nr. 51. PS Episcop vicar Vasile Somesanul, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, va sfinti piatra de temelie a viitorului Centru, in prezenta prefectului Judetului Clujului, a presedintelui Consiliului Judetean si a altor reprezentanti ai autoritatilor locale.

Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului a demarat un program unic in Transilvania, prin a carui realizare bolnavii oncologici isi vor gasi spatiul si mediul necesar pentru usurarea suferintelor.



Acest obiectiv de interes major, care a primit in concesiune un teren situat pe strada Fabricii de Zahar nr. 51, din municipiul Cluj-Napoca, va avea o suprafata construita de 398 mp si o suprafata desfasurata de aproape 2000 mp, unde vor fi amenajate o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulti si un ambulatoriu de specialitate, valoarea totala a proiectului fiind de 2.212.850 euro.

Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipa interdisciplinara, formata din medici, preoti, farmacisti, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere si voluntari, toti contribuind, prin sprijin medical si spiritual, la pastrarea calitatii si demnitatii vietii celor suferinzi si a familiilor lor.

Ingrijirile paliative in atentia Consiliului Europei

Adunarea Consiliului Europei a adoptat o rezolutie care stipuleaza ca ingrijirile paleative fac parte din serviciile de sanatate din tarile europene.

In ultimii ani, studiile au aratat ca este o mare nevoie de ingrijiri paliative pentru pacientii oncologici inca nefamiliarizati cu acest tip de tratament si asistenta. Din anchetele efectuate recent in randul pacientilor si familiilor lor, dar si in randul specialistilor s-a concluzionat ca exista o mare necesitate de a se organiza servicii de ingrijiri paleative la domiciliu, dar si mai mare nevoie de informare si pregatire in domeniul paliatiei.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

.

23 Septembrie 2009

Vizualizari: 601

Voteaza:

Punerea pietrei de temelie la Centrul de ingrijiri paliative Sfantul Nectarie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE