Regele Carol I al Romaniei, pomenit in Catedrala mitropolitana din Cluj

Una dintre cele mai importante personalităţi din istoria României, Regele Carol I, a fost comemorat, vineri, 10 octombrie 2014, la Cluj-Napoca, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

O slujbă de pomenire a fost oficiată de la ora 11:00, în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei de parastas în care a fost pomenită toată familia regală, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a elogiat personalitatea regelui Carol I, punctând contribuția pe care a avut-o în dezvoltarea acestei țări.

„I-am pomenit astăzi, în catedrala mitropolitană, pe Carol I și toată familie regală, aducându-ne aminte de rolul important pe care l-au avut în destinul acestei țări. Fiecare dintre ei ne aduc aminte de o Românie frumoasă, de o Românie cu perspective, pe care dorim să o vedem din nou.

România modernă a fost temeluită de Carol I, așa că ne rugăm lui Dumnezeu cu tot sufletul să-i facă parte de odihnă în împărăția sfinților săi. Ne aducem aminte cu nostalgie și de un alt lucru, de o altă realitate. La sfințirea acestei catedrale în 1933 au fost prezenți Regele Carol al II-lea și Mihai. Dorința noastră ar fi fost ca toamna trecută, la împlinirea celor 90 de ani de la retemeluirea eparhiei, să fi fost prezent cu noi regele Mihai. În primă fază, sufletul l-a determinat să ne promită că vine, însă mai apoi, sănătatea nu i-a permis. Dumnezeu să-i odihnească pe regii României și să aibă milă de țară și lucrurile bune să meargă înainte cu toate încercările, cu toate necazurile și cu toate convulsiile. Noi socotim că Dumnezeu nu ne-a părăsit și că va avea grijă de noi și pe mai departe”, a spus Mitropolitul Clujului.

Momentele omagiale au continuat seara, de la ora 18:00, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic, unde a avut loc o conferinţă, intitulată „Regele Carol I și Transilvania”. O oră mai târziu, pe Bulevardul Eroilor, mai exact în dreptul catedralei greco-catolice „Schimbarea la Față”, a fost organizat un flash-mob, în cadrul căruia au fost aprinse peste 1.500 de lumânări şi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria Regelui Carol I al României.

Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

13 Octombrie 2014

Vizualizari: 111

Voteaza:

Regele Carol I al Romaniei, pomenit in Catedrala mitropolitana din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE