Reinfiintarea Manastirii 'Sfanta Elisabeta' din Cluj-Napoca

La sediul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului s-au desfasurat luni, 4 aprilie, lucrarile Permanentei eparhiale, prezidate de Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului. In cadrul sedintei, s-au discutat problemele curente ale arhiepiscopiei incluzand cele patru sectoare – administrativ, economic, cultural, misionar-social.

Una dintre cele mai importante hotarari adoptate astazi este reinfiintarea Manastirii „Sfanta Elisabeta” din Cluj-Napoca. Asezamantul monahal isi va avea sediul pe str. Avram Iancu nr.

6, Cluj-Napoca. Manastirea „Sfanta Elisabeta” a fost infiintata in februarie 1935, de Episcopul Nicolae Ivan, la propunerea Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane, cu scopul de a „intretine o scoala de surori de caritate”, dar, dupa o istorie scurta si foarte zbuciumata, a fost desfiintata in anul 1952.

Locasul a functionat in cladirea „vechii teologii” din str. Avram Iancu nr. 6, punand astfel, bazele unui Institut al surorilor de caritate care sa formeze personal pentru asezamintele filantropice ale Bisericii si Statului. Cedarea Ardealului de Nord a facut ca manastirea sa se mute, cu personal si inventar, la Sibiu, in cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, ramanand, insa, dependenta canonic de Episcopia Clujului. Autoritatile comuniste intervin in 1949, iar stareta – Monahia Cornelia Ionescu – s-a refugiat la Manastirea de metanie Pasarea, pana cand a reusit sa revina la Cluj, cu ajutorul parintelui Florea Muresan si sa se instaleze in casa parohiala a Bisericii „Sfanta Treime”, in anul 1952. In acelasi an, parintele Florea a fost arestat, maicile s-au risipit, doar stareta Cornelia a ramas ca paraclisiera a „bisericii din Deal”.

Documentul inaintat spre aprobare in vederea reinfiintarii Manastirii „Sfanta Elisabeta” din Cluj-Napoca arata si importanta redobandirii bunurilor mobile si imobile ce au apartinut acestei manastiri, intre care 300 ha de padure.

Sursa: radiorenasterea.ro

 

.

05 Aprilie 2011

Vizualizari: 850

Voteaza:

Reinfiintarea Manastirii 'Sfanta Elisabeta' din Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • susana susicaPostat la 2012-04-24 01:41

    “Daca ti se pare ca poteca vietii tale urmeaza o cale prea intortocheata si ca foarte rar se deschid flori pe marginea ei, gandeste-te ca sufletul tau deschis poate umple cu flori poteca vietii altora.”

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE