Renaste 'Ruga orsoveana'

Duminica, 3 iunie 2012, Biserica cu hramul Sfantul Nicolae din Orsova va fi gazda unor manifestari cultural-artistice dedicate sarbatorii Rusaliilor.

Biserica din Orsova-Sud, lacasul de inchinaciune-monument a carui ctitorie este documentata inca din secolul al XVII-lea si care, intre 1969- 1972, a fost stramutat din vechea urbe, acoperita de apele lacului de acumulare „Portile de Fier I”, in orasul nou este locatia unde renaste o traditie a locului, pentru ca in Orsova veche, cu ocazia Praznuirii „Pogorarii Sfantului Duh” („Rusaliile”) si „Sfintei Treimi”, avea loc „Ruga orsoveana”, aceasta fiind odinioara si traditionala zi a orasului.

Hora era deschisa obisnuit de parohul bisericii, mai apoi de protopopul de Orsova, iar vanzatorii ambulanti cu dulciuri (mai cu seama turta dulce) si suveniruri artizanale erau gazduiti in spatiul de protectie („curtea”) bisericii. Seculara sarbatoare a fost insa brusc intrerupta in anul 1951, in acea fatidica zi cand au inceput dislocarile in Baragan, ramanand doar in amintirea varstnicilor.

In urma cu 4 ani, in cadrul stramutatei biserici din orasul vechi, cea cu hramul „Sfantul Nicolae” (Orsova-Sud), s-a initiat reluarea acestei frumoase traditii cu unele activitati culturale gazduite de monumentalul lacas de inchinaciune.

In acest spirit, duminica dupa amiaza, incepand cu orele 17.00, vor avea loc o serie de momente culturale, precum vernisarea expozitiei de icoane pe sticla ale elevei Ana Maria Dumitrascu, dansuri si jocuri populare prezentate de elevii scolilor “Petru Dumitriu” si “Pamfil Seicaru” si Liceul “Traian Lalasecu” din Orsova. Trupa de teatru Atmofere 2011 din Drobeta Turnu Severin va prezenta cateva schite de I.L. Caragiale .

“Fiind anul Caragiale, 160 de ani de la nastere, noi am pregatit pentru Ruga orsoveana schitele: „Domnul Goe”, “Vizita”, “Bacalaureat”, “Gazometru”, “La Peles” si “Justitia”. Schitele sunt regizate de Lucretia Epuran, iar in distributie sunt Lucretia Epuran, Silvia Saftoiu, Emil Raevtchi, Diana Paraescu si un baietel , Valentin de numai 8 ani” a spus actrita Silvia Saftoiu.

Momentele in aer liber se vor incheia cu sport, este vorba de miscare alerta, dexteritate, disciplina, costumatie specifica in demonstratii de „Taekwondo” cu elevii profesorului Alexandru (Dely) Novacescu.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

31 Mai 2012

Vizualizari: 347

Voteaza:

Renaste 'Ruga orsoveana' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE