Rusaliile - moment al intemeierii Bisericii

Rusaliile - moment al intemeierii Bisericii Mareste imaginea.

Crestinii ortodocsi sarbatoresc duminica, 23 iunie 2024, Pogorarea Sfantului Duh, sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Cincizecimea sau Rusaliile.

Sarbatoarea Rusaliilor este praznuita la 50 de zile de la Invierea Mantuitorului. Acest praznic aminteste de evenimentul Pogorarii Sfantului Duh peste Apostolii adunati in Ierusalim. Este momentul in care ia fiinta Biserica din persoane si neamuri diferite. Amintim ca in acel moment la Ierusalim erau adunati evrei din diferite neamuri cu prilejul sarbatorii primirii Legii de Moise pe Muntele Sinai. Din Sfanta Scriptura aflam ca „din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei“ (F. Ap. 2, 2), iar acestia s-au umplut de Duhul Sfant, pogorat asupra lor sub chipul limbilor ca de foc, care i-a inspirat sa vorbeasca in alte limbi, "precum le dadea lor Duhul a grai“ (F. Ap. 2, 4), spre "uimirea" si "minunarea" celor care ii cunosteau si ii ascultau, vorbindu-le in limbile lor despre "faptele minunate ale lui Dumnezeu" (F. Ap. 2, 11), incat au crezut in El si au hotarat sa Ii urmeze Lui.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in una din predicile sale la acest praznic, marturiseste: "Intemeierea Bisericii s-a facut in etape. A inceput cu Intruparea Mantuitorului si s-a finalizat cu Pogorarea Duhului Sfant. Biserica are ca temelie si cap pe Hristos, Dumnezeu Omul Care uneste intr-o singura Persoana viata divina si viata umana. El pregateste pe ucenici ca fiind conducatorii Bisericii si-i sfinteste in mai multe momente, dar deplina sfintire a ucenicilor este Pogorarea Sfantului Duh peste ei. Sfantul Simeon Tesaloniceanul spune ca i-a hirotonit diaconi cand i-a chemat la slujire, i-a hirotonit preoti cand le-a zis: «Luati Duh Sfant: carora le veti ierta pacatele, vor fi iertate», si acum ii hirotoneste episcopi in intelesul de plinatatea harului prin Pogorarea Duhului Sfant la Rusalii. Ceea ce insa se afla viata divino-umana intr-o singura persoana se extinde acum prin lucrarea Duhului Sfant in mai multe persoane intr-o Biserica. Deci, Hristos este Capul Bisericii, iar Biserica, Trupul Lui, formata din toate persoanele care cred in Hristos, sunt botezate in numele Preasfintei Treimi si au o viata duhovniceasca primita de la Duhul Sfant in care cresc duhovniceste".

Duhul Se pogoara peste Apostoli in chip de limbi ca de foc. Vorbind despre limbile ca de foc, Sfantul Ioan Gura de Aur marturiseste: Nu «de foc» ci «ca de foc», ca sa nu gandesti nimic material despre Duhul”. Daca in Babilon Dumnezeu imparte lumea prin confuzia limbilor, la Cincizecime a unit omenirea prin limbajul comun al Duhului Sfant: „Odinioara limbile au fost amestecate, pentru indrazneala zidirii turnului; iar acum limbile au fost inteleptite pentru slava cunostintei de Dumnezeu. Atunci a pedepsit Dumnezeu pe cei nelegiuiți pentru greseala; acum Hristos a luminat pe pescari cu Duhul. Atunci s-a lucrat felurimea limbilor spre pedepsire; acum se reinnoieste intelegerea spre mantuirea sufletelor noastre” (Stihoavna la Litie).

Duhul vine in lume ca noi sa ne putem impartasi de Hristos. El cauta sa ne daruiasca viata lui Hristos. Din acest motiv s-a spus ca El nu are chip deoarece lucreaza in asa fel incat fiecare crestin sa devina chipul lui Hristos prin iubire fata de Dumnezeu si fata de oameni. El nu Il completeaza pe Hristos si nici nu concureaza cu Acesta, ci doar Il confirma si Il comunica oamenilor. S-a spus ca Duhul Sfant nu s-a daruit lumii in mod deplin decat dupa ce Hristos s-a Inaltat intru Slava, pentru ca El nu ne daruieste doar viata pamanteasca a lui Hristos, ci viata cereasca a lui Hristos.

Duhul Sfant este Cel care totdeauna pe cele neputincioase le intareste si pe cele cu lipsa le implineste. El e lucrator in toate sfintele taine. De aceea, Psalmistul spune in Psalmul 103 pe care il auzim la Vecernie "Trimite-vei Duhul Tau si toate se vor zidi, se vor crea, vor fi create si vei innoi fata pamantului. Lua-vei duhul lor si se vor sfarsi si in tarana se vor intoarce". Astfel, Duhul Sfant este de viata facator, sfintitor al intregii creatii. Insa, mai mult decat atat Duhul Sfant daruieste oamenilor darul infierii in viata cereasca, vesnica”.

Din relatarile vietilor sfintilor aflam ca in vremea rugaciunii lor aveau chipurile luminoase. Duhul Sfant le daruise si ne daruieste si noua din lumina slavei lui Hristos. Aureola pe care o vedem deasupra capului sfintilor din iconografie exprima prezenta Duhului Sfant in ei.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii din ziua praznicului inchinat Pogorarii Sfantului Duh, este oficiata o slujba speciala, cunoascuta sub denumirea de Vecernia Rusaliilor. In cadrul ei sunt rostite sapte rugaciuni si sunt binecuvantate frunzele de nuc sau de tei, Frunze care amintesc de limbile ca de foc pogorate peste Apostoli. Aceasta Vecernie este una din cele trei Vecernii speciale care se savarsesc in cursul unui an. Celelalte doua sunt savarsite in urmatoarele zile: in Vinerea Mare, atunci cand se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf, si in Duminica Sfintelor Pasti, la pranz, fiind numita, dupa traditie, si "A doua Inviere".

Din acesta zi se rosteste rugaciunea "Imparate Ceresc", rugaciune care nu s-a spus in perioada de la Sfintele Pasti pana la Rusalii.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

23 Iunie 2024

Vizualizari: 7144

Voteaza:

Rusaliile - moment al intemeierii Bisericii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE