Resfintire de biserica in parohia Radesti, Protopopiatul Tg.-Bujor

In Duminica a XX-a dupa Pogorarea Sfantului Duh, credinciosii parohiei Radesti, Protopopiatul Tg.-Bujor, judetul Galati, au participat la resfintirea bisericii parohiale din localitate, cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae“ de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

Prima mentiune documentara despre localitatea Radesti dateaza din 18 ianuarie 1475. Numele asezarii provine de la cel al capitanului Radu Lozescu, inrolat in armata Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare, care si-a improprietarit credinciosul slujitor si pe ostenii lui in aceasta zona. Dupa numele capitanului Radu, noua localitate, formata din razesi si intemeiata pe cursul unui izvor cu apa multa si buna, avea sa se numeasca Radasti.

Actuala biserica, construita intre anii 1923-1937 pe terenul donat de Banca populara „Trei izvoare“ din Radesti, a fost sfintita pentru prima data in 14 noiembrie 1932, de catre Episcopul Nifon Criveanu al Husilor.

Cel de al doilea razboi mondial, dar si puternicele cutremure din 1940 si 1977 si-au pus amprenta asupra locasului de cult, fiind necesare ample lucrari de reparatii.

In acest sens, intre anii 1992-2012, cu binecuvantarea ierarhului locului, prin jertfa bunilor credinciosi au fost realizate atat lucrarile de consolidare cat si cele de finisare interioara si exterioara.

Lucrarile de pictura in tehnica „fresco“ au fost realizate intre anii 2002-2006 de pictorul Aftene Enache din Galati.

De asemenea, a fost construita si o noua clopotnita, o cancelarie parohiala, iar biserica a fost inzestrata cu sfintele odoare si mobilier liturgic pentru ca, in data de 7 octombrie a.c. locasul de cult sa primeasca haina luminoasa a sfinteniei.

Sfanta Liturghie a fost savarsita de Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, inconjurat de un ales sobor de preoti din administratia eparhiala si din parohiile invecinate, in prezenta unui impresionant numar de credinciosi din parohie si nu numai.

In cadrul Sfintei Liturghii, tanarul diacon Florin Lefter a fost hirotonit intru preot pe seama bisericii „Duminica Tuturor Sfintilor“ din parohia Adam, Protopopiatul Tg.-Bujor, iar raspunsurile liturgice au fost oferite de o parte din membrii corului „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

Copiii parohiei Radesti, imbracati in frumoase costume populare au participat si ei la slujba Sfintei Liturghii primind binecuvantarea Chiriarhului Dunarii de Jos, iar la final le-au fost impartite pachete cu dulciuri si daruri de suflet – iconte si carti de rugaciuni. De asemenea, au fost acordate o serie de diplome – act de pretuire – care au evidentiat jertfelnicia ctitorilor, a autoritatilor locale dar si a credinciosilor.

Evenimentul s-a incheiat cu traditionala agapa crestineasca, membrii Consiliului si Comitetului parohial pregatindu-se pachete cu alimente pentru 1.500 de persoane, atat credinciosi participanti, cat si persoane bolnave, nedeplasabile, aflate in evidentele speciale ale parohiei.

Sursa: edj.ro

.

11 Octombrie 2012

Vizualizari: 696

Voteaza:

Resfintire de biserica in parohia Radesti, Protopopiatul Tg.-Bujor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE