Duminica, 4 mai 2014, Preasfintitul Parinte Petroniu s-a aflat in mijlocul credinciosilor parohiei Cernuc, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej Preasfintia Sa a resfintit biserica din localitate, in prezenta unui ales sobor de preoti si diaconi in frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Parinte Dan Dregan.
Dupa resfintirea bisericii a fost savarsita Sfanta Liturghie pe o scena amenajata in vecinatatea locasului de cult.Pentru intreaga activitate, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Petroniu a hirotesit pe Preacucernicul Parinte paroh Valer-Ovidiu Nechita intru sachelar, cu dreptul de a purta brau albastru. La randul sau, parintele paroh a oferit Preasfintitului Parinte Petroniu o icoana a Sfantului Ierarh Nicolae, ocrotitorul credinciosilor parohiei Cernuc.
La inceputul cuvantului de invatatura Preasfintitul Parinte Petroniu a aratat faptul ca in Biserica Ortodoxa astazi este serbata ziua femeii crestine de pretutindeni, subliniind ca in cele mai multe parohii, sufletul vietii bisericesti sunt femeile.
Localitatea Cernuc este atestata documentar pentru prima data in anul 1336, alaturi de satele invecinate Bezded si Solomon si numara in prezent aproximativ 65 de familii de credinciosi ortodocsi. In locul bisericii de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” ce dateaza din anul 1852, intre anii 1951-1959 a fost ridicata biserica actuala de zid cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae”. Din anul 2010, dupa venirea vrednicului preot Valer-Ovidiu Nechita locasul de cult a intrat intr-un amplu proces de consolidare si reinnoire. Astfel in interiorul bisericii a fost inlocuita instalaţia electrica, au fost schimbate geamurile si usile cu unele noi, pereţii au fost legati, retencuiţi si pictaţi in tehnica fresca grasa, pardoseala a fost refacuta, a fost schimbat iconostasul si mobilierul bisericesc, au fost achizitionate un policandru si aplicele de pe pereti, iar instalatia de incalzire a fost reparata capital. In exteriorul locasului de cult au fost efectuate lucrari de drenaj pentru captarea apei subterane, au fost inlocuite jgheaburile si burlanele, o parte a peretilor a fost decopertata si retencuita, scarile au fost placate cu greso-granit, iar gardul dintre biserica si casa parohiala a fost inlocuit. De asemenea, sfantul locas a fost inzestrat cu toate cele necesare savarsirii sfintelor slujbe.
Sursa: radiorenasterea.ro
.-
Sfintirea Bisericii
Publicat in : Viata liturgica -
Sfintirea Bisericii - prezenta neincetata a Duhului Sfant
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.