Resfintirea Bisericii 'Sf. Ioan Botezatorul' din Romuli

Biserica „Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul” din localitatea Romuli, de pe Valea Salautei, protopopiatul Nasaud, a fost resfintita Duminica 27 mai 2012, de la ora 9.00, de catre IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.

Intr-un sobor de zece preoti si diaconi, s-a oficiat apoi Sfanta Liturghie arhiereasca.

Din sobor au facut parte pr. prof. Ioan Bizau de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, consilierul pe probleme de protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Nasaud, pr. Ioan Dambu, duhovnicul Manastirii Floresti, parintele Visarion Pasca si mai multi preoti din parohiile invecinate.

Sutelor de credinciosi prezenti la slujba, IPS Andrei le-a vorbit despre importanta citirii Sfintei Scripturi si participarea la slujbele bisericii: „Astazi, cand Dumnezeu ne-a ingaduit bucuria sa fim impreuna cu dumneavoastra, la resfintirea acestei biserici minunate din Romuli, sa afirmam faptul ca Domnul Hristos e singura sansa pentru omenirea de astazi si din totodeauna. Si ca sa ne putem apropia mai usor de Domnul Hristos, e bine sa-i stim invatatuta si sa cautam biserica unde ne intalnim cu El. In Sfanta Scriptura este Cuvantul Lui si bine ar fi daca macar un capitol in fiecare zi am citi din Scriptura. Iar in biserica, Dumnezeu la Liturghie intinde masa mare si la Masa aceasta Sfanta, la ospatul acesta al credintei, pune in fata noastra cea mai pretioasa hrana: Trupul si Sangele Fiului Sau”.

Momentul binecuvantarii lucrarilor efectuate, a fost o mare sarbatoate pentru credinciosii din zona, dupa cum a precizat in cuvantul de multumire, parintele paroh Iacob Sangeorzan: „Pentru noi cei din Romuli, azi e o mare sarbatoare pentru ca biserica noastra, la care am muncit si am jerfit mult, astazi a fost resfintita de catre Inalpreasfintitul Andrei al Clujului. Din anul 2008, cand se implineau 100 de ani de slujire in biserica noastra, am inceput reparatia capitala interioara.”.

Biserica din Romuli a fost construita intre anii 1905-1908, inlocuind vechea biserica de lemn ridicata in anul 1777, in care s-a slujit peste 131 de ani. Prima Liturghie a fost savarsita aici la data de 15 noiembrie 1908. Aceasta noua biserica de zid a fost sfintita abia la data de 27 noiembrie 1936. In anul 1970 biserica a fost restaurata si pictata in interior, iar la data de 10 octombrie 1971 a fost resfintita de catre Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Intre anii 1993-1994 a fost refacut exteriorul bisericii, fiind din nou resfintita la 28 mai 1995 de Preasfintitul Episcop Irineu Bistriteanul.

La implinirea unui secol de la prima Sfanta Liturghie savarsita in aceasta biserica, la data de 1 iulie 2008, lacasul a intrat intr-un amplu proces de rectitorire, la initiativa preotului paroh Iacob Sangeorzan: s-a refacut interiorul bisericii, a fost zidita din nou sfanta masa, in piciorul careia se pastreaza sfintele moaste si hrisovul de la slujba de sfintire din anul 1936, s-a inlocuit iconostasul vechi, s-a refacut mobilierul interior, s-au schimat geamurile. Pictura a fost realizata intre anii 2008-2009 de pictorul pr. Damian Tuluc din Mociu si echipa sa.

Cu ocazia resfintirii, preotul Iacob Sangeorzan a primit distinctia de iconom stavrofor din partea Inaltpreasfintitului Andrei, iar primarului Ioan Monita din comuna Romuli i s-a acordat distinctia „Crucea Transilvana” pentru sprijinul acordat bisericii.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

29 Mai 2012

Vizualizari: 1339

Voteaza:

Resfintirea Bisericii 'Sf. Ioan Botezatorul' din Romuli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE