Resfintirea bisericii din Zimbor, protopopiatul Zalau

Duminica, 6 octombrie 2013, Preasfintitul Parinte Petroniu, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Parinte Stefan Lucaciu, a resfintit biserica din parohia Zimbor, protopopiatul Zalau. In continuare a fost savarsita slujba Sfintei Liturghii in prezenta unui mare numar de credinciosi. In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia sa a hirotonit intru preot pe seama parohiei Valea Loznei pe parintele diacon Sorin Man. De asemenea un alt tanar, Traian Micle a fost hirotonit diacon, urmand ca in duminica urmatoare acesta sa fie hirotonit preot pe seama parohiei Fantanele Rus.

In parohia Zimbor exista doua biserici.

Prima biserica, cea de lemn, dateaza din anul 1643, dupa cum se deduce din inscriptia de pe unul din stalpii de la intrarea in cimitir. Pictura bisericii a fost realizata in anul 1758, asa cum arata si o insemnare din tinda bisericii. Pictura din biserica de lemn a fost executata pe panza, dar in timp aceasta a fost distrusa de umezeala. Se mai disting si astazi cateva urme de pictura in altar, pe bolta naosului şi in pronaos. Intre anii 2008-2009, prin stradania Preacucernicului Parinte paroh Rusalim Durnea au fost efectuate lucrari de consolidare si restaurare a bisericii monument istoric, aceasta fiind sfintita de catre Preasfintitul Parinte Petroniu in anul 2011.

Lucrarile la cea de-a doua biserica a satului au demarat in anul 1938. La finele anului 1939 aceasta era deja acoperita, dar in urma dicataului de la Viena lucrarile au fost intrerupte, acestea fiind reluate abia in anul 1946, dupa incheierea razboiului. Biserica a fost tarnosita in anul 1951 de catre vrednicul de pomenire episcop Nicolae Colan al Vadului, Feleacului si Clujului.

Intrucat timpul si-a pus amprenta asupra bisericii, incepand cu anul 2003 au fost demarate o serie de lucrari importante de reinnoire a bisericii, acestea culminand cu repictarea locasului de cult incepand cu anul 2009. La finalul slujbei au fost acordate diplome de aprecirere persoanelor care in mod special au ajutat la efectuarea tuturor lucrarilor de reinnoire a bisericii.

Autor: Arhid. Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

06 Octombrie 2013

Vizualizari: 147

Voteaza:

Resfintirea bisericii din Zimbor, protopopiatul Zalau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE