Sa ne cinstim sfintii - Apel la strangere de marturii despre sfintii romani

 

Saptamana trecuta, la Manastirea Antim, in cadrul intalnirilor traditionale care au loc in prima zi de luni din fiecare luna, tema discutiei moderate de parintele Mihail, egumenul manastirii si de parintele Gamaliel a fost " Sfintii Romani ". S-a vorbit despre martiriul sfintilor romani, despre sfintii Revolutiei, despre cuviosi romani cu viata sfanta. In final, parintele Mihail a prezentat viata celui mai recent canonizat sfant roman : Mitropolitul Varlaam.

 

Toti credinciosii prezenti au fost de acord ca nu ne cinstim indeajuns sfintii si nici macar nu ii cunoastem suficient. Oare, cati dintre crestinii practicanti stiu cate ceva despre viata si minunile Sfantului Antipa de la Calapodesti, sfant canonizat de trei biserici : Biserica Romana, Biserica Rusa si Sfantul Munte Athos ? Oare cati crestini stiu macar data de praznuire a Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, sfant roman care s-a nevoit in pustiul Hozeva la Locurile Sfinte si care are moaste intregi, facatoare de minuni la Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din Tara Sfanta ?

 

Parintele Mihail, egumenul Manastirii Antim, adreseaza o chemare catre toti bunii crestini care au dragoste fata de sfintii romani, de a strange marturii despre minunile sfintilor romani, canonizati sau care urmeaza a fi canonizati.

" Avem multi sfinti care mijlocesc inaintea lui Dumnezeu pentru noi, cei de azi. Sunt unii si in viata, pe care Dumnezeu ii stie, pentru ca daca n-ar fi oameni placuti lui Dumnezeu, Dumnezeu n-ar mai tine cetatea aceasta sau alte cetati sau tara aceasta. Traim o vreme foarte tulbure din punct de vedere al puritatii credintei in Dumnezeu. Important este sa cunoastem ortodoxia, sa o traim, si sa-i iubim pe inaintasii nostri care ne-au transmis-o, pe sfintii marturisitori ai Bisericii care sunt dovada cea mai clara ca Hristos e prezent, lucreaza si sfinteste oamenii in toata vremea si in toate locurile, ca Biserica e vie, ca Duhul Sfant viaza, lucreaza si sfinteste Biserica lui Hristos. Daca ne uitam in calendar, mai toti sfintii sunt martiri, mucenici sau marturisitori de limba greaca. Aceasta deoarece crestinii din primele trei secole au fost crescuti in aceasta cultura greaca, cotropiti mai apoi de Imperiul Roman, care treptat s-a increstinat si el. Eu cred ca si neamul romanesc are cate un sfant pe fiecare zi, cel putin. Sunt mii de sfinti romani inaintea lui Dumnezeu care mijlocesc pentru noi si pe care nu-i stim, dar care trec pe langa noi, cum trec fluturii printr-o pajiste. Sa aducem marturii sincere, curate, de viata, de fapte, de sfaturi si de invataturi ale placutilor lui Dumnezeu ".

 

Cei care detin astfel de marturii sunt rugati sa le trimita la adresa de e-mail : sfintii.romani@gmail.com sau pe adresa Manastirii Antim, strada Antim nr.29, sector 4, Bucuresti, cu mentiunea: " Pentru parintele Mihail ".

 

Exista intentia ca, in masura in care se vor aduna materiale suficiente si concludente, sa se editeze o carte inchinata sfintilor romani.

 

Sa-i rugam pe sfintii nostri sa se roage in continuare lui Dumnezeu pentru noi, sa-i rugam sa ne ierte daca din nestiinta, din lipsa de timp sau din alte motive nu-i cunoastem sau nu-i slavim cum se cuvine si sa-i rugam, de asemenea, sa ne dea ravna si putere pentru a-i face cunoscuti!

 

Raluca Tanaseanu

 

.

08 Octombrie 2007

Vizualizari: 740

Voteaza:

Sa ne cinstim sfintii - Apel la strangere de marturii despre sfintii romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE