Salaj: Cinci biserici de lemn, restaurate cu bani de la Ministerul Culturii


Salaj: Cinci biserici de lemn, restaurate cu bani de la Ministerul Culturii

Cinci biserici de lemn din judetul Salaj, aflate pe lista monumentelor istorice, vor fi restaurate in cursul acest an cu bani primiti de la Ministerul Culturii si Cultelor, transmite corespondentul AMOS News.

Potrivit Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj, este vorba despre bisericile din Fodora (comuna Galgau), Lozna, Letca, Sarbi (comuna Sag) si Zimbor, care vor beneficia, fiecare in parte, de sume cuprinse intre 200.000 si 300.000 lei (in functie de complexitatea lucrarilor necesare), destinate restaurarii lor.

Motivul pentru care, din cele 20 de biserici de lemn din Salaj, care au nevoie de restaurare totala ori de schimbarea invelitorii, doar cele cinci au primit finantare este ca numai acestea aveau documentatia tehnica pregatita, gratie implicarii primariilor din comunele respective.

Trei dintre acestea - Fodora, Lozna si Letca - aveau documentatia completa deoarece fusese pregatita, la solicitarea Directiei pentru Cultura, pentru un alt program guvernamental, "Lacasurile de cult - centre spirituale ale comunitatii", iar pentru Sarbi si Zimbor, primariile au fost prevazatoare.

In judetul Salaj exista 68 de biserici de lemn cuprinse in lista monumentelor istorice, 29 dintre acestea au beneficiat de restaurari din 1990 incoace, alte 20 avand nevoie urgenta de restaurari totale ori schimbari ale invelitorii. La acestea se adauga 16 biserici de lemn invelite in prezent cu tabla, care trebuie aduse la starea initiala prin acoperirea cu sindrila.
Autor : Iulian DUMA 

Sursa: AMOS News

.

06 August 2008

Vizualizari: 427

Voteaza:

Salaj: Cinci biserici de lemn, restaurate cu bani de la Ministerul Culturii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE