Sambata lui Lazar

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi una dintre cele mai mari minuni ale Domnului nostru Iisus Hristos si anume invierea lui Lazar, prietenul Domnului, cel care era mort de patru zile. In aceasta zi se oficiaza Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur.



"Invierea cea de obste mai inainte de Patima Ta incredintandu-o, pe Lazar din morti l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta si noi, ca pruncii, semnele biruintei purtand, Tie Biruitorului mortii strigam: Osana Celui dintru inaltime, bine esti cuvantat, Cel ce vii intru numele Domnului."

Sambata de dinaintea Floriilor este cunoscuta sub numele de "sambata lui Lazar". Data acestei sambete este schimbatoare, in functie de data Pastelui, deci si a Floriilor. Pericopa evanghelica ne istoriseste ca, in ajunul intrarii Sale in Ierusalim, cu cateva zile inainte de Patimile Sale, Mantuitorul a venit in Betania, chemat fiind de surorile lui Lazar, un prieten din Betania care era bolnav.

In momentul plecarii catre Betania, Mantuitorul cunostea faptul ca prietenul Sau Lazar deja murise, fapt pe care il facuse cunoscut si ucenicilor Sai, iar cand au ajuns in Betania Lazar se afla deja de patru zile pus in mormant. Sosind in Betania, Domnul Hristos este intampinat de Marta mai intai si de Maria, surorile lui Lazar care iti exprima tristetea pentru pierderea fratelui lor in lipsa Mantuitorului.

Vazand tristetea celor doua surori, Mantuitorul "a suspinat cu duhul, S-a tulburat intru Sine si a lacrimat", dupa care savarseste minunea invierii lui Lazar, fapt in urma caruia multi din iudeii prezenti au crezut in El. Altii insa, s-au grabit sa-i instiinteze pe fariseii care, auzind, s-au hotarat atunci sa-L ucida.

In aceasta sambata se face pomenire generala pentru morti. Rugam pe Mantuitorul Hristos ca asa cum pe Lazar l-a inviat, tot asa sa invieze si sufletele celor adormiti din neamurile noastre, asezandu-le „in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea…" Pomenirile vor fi reluate, potrivit randuielii obisnuite, dupa Saptamana Luminata. Cei trecuti la cele vesnice sunt pomeniti in mod special in doua sambete de peste an: cea dinaintea Duminicii "Infricosatoarei Judecati" si sambata dinaintea Duminicii "Pogorarii Duhului Sfant", numita si Sambata Rusaliilor sau Mosii de Vara.


Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

07 Aprilie 2012

Vizualizari: 4878

Voteaza:

Sambata lui Lazar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE