Saptamana Ingerilor la Alba Iulia

La Alba Iulia in perioada 27 octombrie - 03 noiembrie se desfasoara manifestarea „Saptamana Ingerilor” – o saptamana de ganduri bune, care sta sub genericul „Ganditi frumos, traiti frumos si fiti fericiti!”

Organizata de Primaria Municipiului Alba Iulia in parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia alaturi de alte institutii si asociatii din oras, Saptamana Ingerilor a debutat aseara 27 octombrie, cu sustinerea concertului inaugural de catre membrii Corului Thetokos in Catedrala Reintregirii.

Pe tot parcursul acestei saptamani sunt pregatite spre desfasurare concursuri, ateliere interactive, expozitii, spectacole si un simpozion pe teme angelice, totul incheindu-se duminica, 03 noiembrie, cu un concert de muzica sacra in Catedrala Romano-Catolica „Sfantul Mihail” din Alba Iulia.

Parintele Arhidiacon Liviu Stanciu din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe a rostit cuvantul de deschidere a manifestarii „Saptamana Ingerilor”:

„Acest festival, care se va desfasura pe parcursul intregii saptamani viitoare, se doreste a fi o replica autentica la Halloweenul american, o pseudo-sarbatoare care a inceput sa se raspandeasca tot m1ai mult si in tara noastra.

Dintr-o sarbatoare cu intentii corecte, Halloweenul american a devenit, cu timpul, o zi in care, in mod simbolic, omul vrea sa alunge spiritele rele cu o panoplie de idei proprii, dupa o reteta naiva, cu accente ilare. O zi in care se doreste alungarea uratului din viata cu uratul, a demonilor cu alti demoni, a duhurilor rele cu masti macabre, ca si cand un duh rau, care cunoaste uratul in esenta sa, ar fi infricosat, s-ar speria si s-ar retrage in locul de unde provine.

In replica, un festival al ingerilor, chiar in saptamana Halloweenului, este mai mult decat binevenita in spatiul autohton. In ultima vreme, chiar si in scolile noastre, Halloweenul si-a castigat un loc fruntas intre serbarile copiilor. Ori saptamana aceasta dedicata ingerilor si frumosului din noi si din lume aduce in prim plan realitatea ca orice lucru care are un scop bun se face prin intentii si mijloace bune.

Noi, oamenii, suntem fiii lui Dumnezeu, si nicio frica n-ar trebui sa se strecoare in sufletul nostru, pentru ca noi suntem beneficiarii Invierii lui Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, care a infrant odata pentru totdeauna moartea si iadul. Mantuirea pe care ne-a adus-o Fiul lui Dumnezeu a sters lacrimile de pe fata omenirii si i-a dat o nadejde cu greu de zdruncinat, chiar si de diavoli ori de spiritele rele. Noi suntem rascumparati prin jertfa suprema de pe cruce a Fiului lui Dumnezeu, care ne-a deschis portile cerului. Prin urmare, mortii nu ne sunt sperietori, bantuitori de case parasite, aducatori de napaste, ci sunt fratii nostri, pe care-i pomenim si pentru care ne rugam neincetat in Sfanta Liturghie.

Organizatorii acestui festival doresc sa aduca in actualitate, mai ales in viata copiilor, faptul ca ingerii sunt pazitorii nostri. „Fiecare credincios are alaturi un inger ca aparator si pastor, care sa-l indrume in viata”, zice Sfantul Vasile cel Mare. De asemenea, ingerii sunt ambasadorii voii dumnezeiesti, fiinte din aceeasi plamada cu noi, dar nevazute, care reduc spatiul dintre Dumnezeu si om, care pun umarul alaturi de noi la greu si care ne imping de la spate sa gandim frumos, ca sa traim frumos si sa fim fericiti, asa cum ar trebui sa fim, asa cum e gandita, in fond, arhitectura existentei noastre.

Este minunat sa stim ca in imediata noastra apropiere exista mereu o prezenta cereasca, un sol coborat de sus, un prieten aflat in vesnica noastra proximitate, care ne ofera intotdeauna garantia unui refugiu din fata pericolelor. Avand ingerii alaturi, putem alunga duhurile rele cu gandul cel bun, nu cu masti naive din comert; cu cultivarea frumosului, nu cu celebrarea uratului; cu inima buna, nu cu ura si manifestari excentrice.”

Sursa: Radio Reintregirea

Pe aceeaşi temă

28 Octombrie 2013

Vizualizari: 304

Voteaza:

Saptamana Ingerilor la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE