Sarbatoare pentru credinciosii din Gheorgheni

Cartierul Gheorgheni al municipiului Cluj-Napoca a fost zilele acestea in sarbatoare, doua parohii praznuindu-si hramul. Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir este ocrotitorul spiritual al vechii biserici, iar parohia noua, desprinsa din cea veche in anul 2009, il are ca patron pe Sfantul Dimitrie Basarabov.

Astfel, miercuri si joi, 26 respectiv 27 octombrie, credinciosii din cele doua parohii au participat la slujbele hramului.

Parohia Sfantul Dumitru din Gheorgheni a fost infiintata in anul 1958, iar in 1970 Arhiepiscopia Clujului a decis amenajarea unei Capele intr-o casa de pe strada Borhanci. La inceput a deservit intreg cartierul.

Anul acesta au fost demarate lucrari de extindere si reamenajare a bisericii parohiale, dupa cum a precizat parintele paroh Ioan Goje: „Anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, am inceput lucrarile de reabilitare structurala si volumetrica a bisericii parohiale, cunoscuta intre credinciosi cu numele de „bisericuta din Borhanci”. Iata ca dorinta intemeietorului acestei parohii, ca pe locul actualei biserici sa se construiasca o biserica noua, a prins contur, pentru ca pe 16 iulie a fost prezent in mijlocul nostru Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Andrei, care a sfintit si a pus piatra de temelie pentru zidirea Paraclisului cu hramul Sfantul Ioan Rusul al bisericii parohiei Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir. E doar prima etapa din ampla lucrare de reconstructie a vechii biserici. Avem nevoie de acest paraclis pentru a putea desfasura actiuni cu caracter filantropic, social si cultural-religios. Dorim sa punem la dispozitia elevilor si tinerilor din parohia noastra un spatiu in care sa desfasoare mai multe activitati cultural-educative si de formare”.

Pentru noua biserica din cartierul Gheorgheni, in 1993 s-a concesionat parohiei un teren pe care urma sa se ridice actuala biserica „Sfantul Dimitrie cel Nou”. Pe 10 aprilie 1996 s-a eliberat autorizatia, iar in 26 octombrie 1997, vrednciul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a pus piatra de temelie pentru noua biserica, o dorinta mai veche a credinciosilor din cartier.

Timp de 10 ani s-a lucrat sustinut, majoritatea banilor venind de la credinciosi. In 22 decembrie 2007 s-a intrat in noua biserica parohiala.

„Pana in 1 aprilie 2009 parohia Sfantul Dumitru a functionat cu doua puncte de slujire, biserica veche, resfintita de vrednicul Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu in 1997, moment cand s-a pus si piatra de temelie pentru noua biserica, ce devine parohiala, iar cei trei preoti de atunci, prin rotatie, au asigurat slujbele treptat in ambele biserici. La insistenta unuia dintre colegii preoti si a unui grup de credinciosi de a gestiona biserica veche, la 1 aprilie 2009 Permanenta Cercului Eparhial hotaraste impartirea vechii parohii in doua parohii”, a declarat parohul bisericii „Sfantul Dimitrie cel Nou”, pr. Iacob Cismas.

Credinciosii din aceasta parohie participa, pe langa slujbele religioase, la diverse activitati sociale derulate in cadrul parohiei, cu precadere destinate tinerilor: scoala de sambata sau liga tinerilor ortodocsi.

Sursa: radiorenasterea.ro

27 Octombrie 2011

Vizualizari: 369

Voteaza:

Sarbatoare pentru credinciosii din Gheorgheni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE