Biserica Ortodoxa sarbatoreste la 2 februarie praznicul Intampinarii Domnului. Evenimentul care constituie subiectul sarbatorii Intampinarii Domnului Hristos apare relatat in Evanghelia Sfantului Apostol Luca. La 40 de zile dupa nastere, Mantuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria si de Iosif pentru implinirea randuielilor Legii Vechi.
Potrivit traditiei, batranul Simeon este unul dintre cei 70 de intelepti care au tradus din limba ebraica in limba greaca Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.
Se spune ca, atunci cand trebuia sa traduca versetul de la Isaia, capitolul 7, versetul 14, anume 'Iata fecioara va lua in pantece si va naste fiu', s-a indoit, gandindu-se ca este imposibil ca o fecioara sa nasca, asa ca a vrut sa stearga aceste cuvinte si sa spuna 'iata femeia va lua in pantece'. Insa ingerul Domnului a intervenit si a facut o minune, spunandu-i sa nu fie necredincios. Si pentru ca s-a indoit de aceasta, nu va gusta moartea pana ce nu va vedea si va tine in bratele sale pe Cel ce se naste din Fecioara, pe Hristos Domnul.
Astfel, dupa cum se arata in Vietile Sfintilor, el a crezut cele spuse de inger si a asteptat cu dor venirea lui Hristos in lume, ducand o viata dreapta si fara de prigoana, ferindu-se de tot raul si rugandu-se lui Dumnezeu sa miluiasca lumea.
Aceasta sarbatoare nu se refera doar la Taina Vechiului Testament si la intalnirea dreptului Simeon cu Mantuitorul lumii, ci ea trimite si la modul si locul unde noi Il putem intampina in mod real pe Dumnezeu, adica in Biserica si in rugaciune.
In ceea ce priveste vechimea acestei sarbatori, ea nu este foarte mare. Nu o gasim mentionata in Constitutiile Apostolice si nici in „Testamentum Domini”. Prima mentiune documentara este cea din memorialul de calatorie al Pelerinei Egeria care ia parte la aceasta sarbatoare in Ierusalim in ani 382 si 384, numind-o „Quadragesemae de ephifania”, intrucat, atunci, la Ierusalim, Nasterea Domnului se serba o data cu Botezul Domnului. Intampinarea Domnului era sarbatorita la 40 de zile dupa Epifanie, adica la 14 februarie. De asemenea, de la Sfantul Ioan Gura de Aur avem o omilie la sarbatoarea „curatirii Mariei”. Incepand cu anul 494 este sarbatorita si la Roma inlocuind astfel vechea sarbatoarea pagana a lupercariilor inchinata zeului Pan, supranumit „Lupercus”. In Antiohia, a fost serbata in timpul domniei imparatului Iustin I (526), iar generalizarea ei in rasarit s-a facut in cursul secolului a VI-lea, incepand din anul 534, cand imparatul Iustinian a schimbat data sarbatorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua data a serbarii Nasterii Domnului).
Sursa: basilica.ro.
-
Intampinarea Domnului
Publicat in : Calendar ortodox -
Sarbatoarea Intampinarea Domnului
Publicat in : Intampinarea Domnului -
La ce te uiti? Priveste-Ma!
Publicat in : Intampinarea Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.