Sarbatoarea Intampinarii Domnului la Catedrala patriarhala

Sambata, 2 februarie, in ziua praznicului imparatesc al Intampinarii Domnului, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala patriarhala din Bucuresti impreuna cu Preasfintitul Macarie, Episcopul ortodox roman al Europei de Nord, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, dupa cum aflam din Ziarul Lumina. In cuvantul de invatatura rostit dupa citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre cele trei adevaruri mari pe care ni le arata Sfantul Evanghelist Luca in relatarea sa: „In primul rand, poporul ales astepta de veacuri venirea lui Mesia si aceasta asteptare se facea in credinta, cu speranta si cu multa rabdare. In al doilea rand, Evanghelia ne arata ca Dreptul Simeon a profetit despre Pruncul Iisus Care a fost adus la templu, ca va fi ‹‹pus spre caderea si ridicarea multora si ca semn care va starni multe impotriviri››, iar Maicii Domnului ii spune: ‹‹Prin sufletul tau va trece sabie pentru ca sa se descopere gandurile din multe inimi››.

Cu alte cuvinte, Dreptul Simeon face o profetie despre taina Crucii lui Hristos, despre suferintele Lui, dar si despre suferinta mamei Sale, Fecioara Maria, care va vedea cu ochii sai pe Fiul sau rastignit si omorat. In al treilea rand, Evanghelia ne arata ca asteptarea sau intalnirea cu Dumnezeu se pregateste prin post si prin rugaciune. Aceasta este invatatura pe care ne-o da cel mai bine Sfanta Proorocita Ana. Ea reprezinta poporul dreptcredincios care sta aproape de Biserica si petrece noaptea si ziua in post si rugaciune“. In continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre Dreptul Simeon, cel numit in sinaxarul Bisericii noastre „Primitorul de Dumnezeu“, aratandu-ne cum putem deveni si noi, crestinii, „primitori de Dumnezeu“: „Aceasta primire a lui Dumnezeu noi o traim in fiecare participare la slujbele Bisericii, mai ales atunci cand ne impartasim cu Sfintele Taine si cand implinim poruncile lui Dumnezeu si devenim oameni drepti, tematori si iubitori de Dumnezeu“. Despre Proorocita Ana, care statea la templu si se ruga noaptea si ziua, Preafericirea Sa a aratat ca este „o reprezentare a tuturor femeilor credincioase, rugatoare, postitoare, care in liniste, in tacere, fac mult bine Bisericii prin rugaciune“.

La Sfanta Liturghie savarsita in Catedrala patriarhala a participat si un grup de peste 40 de tineri din Episcopia Europei de Nord, romani, suedezi, danezi si norvegieni convertiti la Ortodoxie, intorsi din tabara de iarna organizata de Centrul pentru tineret „Sfantul Voievod Stefan cel Mare“ al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord la Centrul social-pastoral „Sfanta Cruce“ al Manastirii Caraiman-Busteni, din judetul Prahova. La finele slujbei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel i-a binecuvantat pe tinerii pelerini si l-a felicitat pe PS Macarie pentru activitatea misionara: „Le dorim tuturor sanatate, bucurie, mult ajutor de la Dumnezeu si il felicitam pe Preasfintitul Episcop Macarie pentru toata lucrarea misionara deosebita pe care o realizeaza acolo. A infiintat foarte multe parohii, a sfintit locuri pentru biserici noi, are in constructie biserici noi, a infiintat o revista si multe asociatii. Tineretea, elanul, zelul misionar ale tanarului episcop se vad in multimea activitatilor pe care le desfasoara“. Dupa slujba, tinerii au fost primiti in Resedinta patriarhala de Preafericitul Parinte Daniel, care le-a oferit daruri.
Sursa: basilica.ro

.

04 Februarie 2013

Vizualizari: 268

Voteaza:

Sarbatoarea Intampinarii Domnului la Catedrala patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

intampinarea domnului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE