Sarbatoarea Nasterii Domnului la Patriarhie

Biserica Ortodoxa sarbatoreste in fiecare an la 25 decembrie Nasterea Domnului. In ziua acestui slavit praznic, Sfanta Liturghie la Catedrala Patriarhala a fost savarsita de Preafericitul Parinte Daniel, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi care au venit sa participe la aceasta mare sarbatoare.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura in care a vorbit despre insemnatatea sarbatorii Nasterii Domnului: „Desi textul Evangheliei este relativ scurt el ne arata o multime de intelesuri duhovnicesti ale Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos.

In primul rand vedem pe cei de aproape, cei din neamul lui Iisus, care nu sunt suficient de sensibili, de primitori si de darnici. Hristos Domnul nu gaseste un loc intr-o casa, ci se naste intr-o pestera care era si adapost pentru animale. Insa, Dumnezeu trimite de la distante mari oameni care priveau la stele si care constanta la un moment dat ca a aparut o stea minunata care nu se comporta ca si celelalte stele, fiind semnul ca undeva s-a nascut un Imparat mare. Deci, vedem ca regele Irod se teme de pruncul Iisus, pe cand trei regi sau magi de la rasarit vin de la distante foarte mari si aduc daruri”.

Darurile magilor sunt si ele pline de semnificatii duhovnicesti, a spus Patriarhul Romaniei, aratand ca: „Aurul era simbolul casei regale, darului oferit imparatului. Tamaia se aduce lui Dumnezeu in templu atunci cand oamenii se roaga. In templul din Ierusalim se aducea tamaie si marele preot tamaia Sfanta Sfintelor o data pe an, iar in celelalte zile era un altar al tamaierii si preotii de la templu aduceau tamaie ca semn de recunostinta si de lauda indreptata spre Dumnezeu. Smirna este un dar pretios, fiind formata din aromate si se folosea si la prepararea unor medicamente, dar mai ales pentru imbalsamarea celui mort in aloe amestecata cu smirna. Deci, aurul inseamna ca pruncul Iisus este un Imparat, tamaia ca El este Dumnezeu si Mare Preot sau Arhiereu, iar smirna arata ca El va trecere prin moarte si apoi va birui moartea prin Inviere. Asadar, darurile simbolice pe care cei trei magi le aduc lui Iisus ne arata identitatea si misiunea Lui ca Mantuitor al lumii, Imparat al veacurilor, care va intemeia o Imparatie fara de sfarsit. De asemenea, aceste daruri pline de semnificatii duhovnicesti arata cum oameni de departe, de alt neam, vin sa cinsteasca pe pruncul Iisus”.

In continuare, Preafericirea Sa a aratat faptul ca trei magi nu sunt evrei, ci sunt oameni de neamuri diferite lucru care are de asemenea o semnificatie „si anume ca la Iisus vor veni popoarele care se vor inchina Lui dupa cum s-au inchinat cei trei magi, popoare care vor deveni crestine, care vor crede in Iisus Hristos si vor dobandi mantuirea si Imparatia Cerurilor. Deci, magii de la departare arata ca o prefigurare a faptului ca Iisus va fi Imparat duhovnicesc peste multe popoare si va chema in Imparatia Preasfintei Treimi o multime de neamuri diferite”.

Preafericitul Parinte Daniel a evidentiat, de asemenea, semnificatiile duhovnicesti ale locului nasterii Pruncului Iisus: „Hristos Domnul vine in lume nu intr-o casa, ci se naste intr-o calatorie a mamei Sale. Maria si Iosif au plecat din Nazaretul Galileei si au venit la Betleem pentru ca trebuiau sa se inscrie la recensamantul pe care l-a ordonat imparatul Romei, Augustus. Ei vin pentru ca Iosif se tragea din neamul lui David si de aceea calatoresc spre Betleem. Aceasta nastere a lui Iisus in timpul calatoriei Maicii Domnului la Betleem ne arata ca El nu se naste intr-o casa a parintilor, a mamei sale, ci este un strain si calator. In scurt timp dupa nasterea Sa, Iosif si Maria sunt instiintati ca trebuie sa fuga in Egipt deoarece Irod cauta sa omoare pe acest prunc, dupa cum a si ucis 14 000 de prunci crezand ca printre ei se afla si pruncul Iisus. Deci, calator si strain, Iisus vine in lumea aceasta neavand o casa a Sa si astfel S-a nascut in pestera, sub pamant, ca intr-o biserica de sub pamant, ca si prefigurare a catacombelor in care crestinismul era persecutat pe cand se nastea, ca religie noua in Imperiul Roman. Pruncul Iisus S-a nascut in pestera ca intr-o biserica de sub pamant ca sa sfinteasca pamantul. A fost pus in iesle intr-un loc mai sus, acolo unde animalele gaseau hrana, pentru ca aceasta iesle sa devina un fel de altar al pesterii, iar El painea cea cereasca, painea vesnica si sfanta, care se daruieste oamenilor in Sfanta si Dumnezeiasca Euharistie pentru viata vesnica a oamenilor muritori”.

„Orasul Betleem inseamna in limba ebraica casa painii. El se naste ca paine coborata din ceruri pentru a deveni hrana de mantuire pentru oameni. Prin faptul ca este culcat in iesle sfinteste si regnul vegetal, caci animalele care erau adapostite in pestera se hraneau cu fan, dar si regnul animal. De aceea, in colindele noastre se spune ca animalele din pestera, boul si asinul, dupa profetia lui Isaia, au incalzit pe Pruncul Iisus, au aratat un fel de ospitalitate mai mult decat oamenii din Betleem”, a mai spus Preafericirea Sa.

Nasterea Domnului este o sarbatoare a iubirii nesfarsite si smerite a lui Dumnezeu fata oameni

Preafericitul Parinte Daniel a aratat ca Nasterea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos este o sarbatoare a iubirii nesfarsite si smerite a lui Dumnezeu fata oameni: „Prin ea intelegem ca Dumnezeul slavei, Care a facut cerul si pamantul, are iubire netarmurita si smerita. El se naste ca un copil in lume pentru ca putem sa primim sau sa refuzam un copil, sa acordam maxima atentie sau sa neglijam cu totul. Dumnezeu nu forteaza libertatea noastra. Smerenia Lui este spatiul libertatii noastre, spatiul in care raspundem sau nu chemarii Lui, Il primim sau nu Il primim, Il iubim sau nu Il iubim. Deci, aceasta forma de smerenie a lui Dumnezeu, care incepe cu nasterea Sa si se arata in forma culminanta prin rastignirea Sa pe Cruce, ne arata ca Dumnezeul Vesnic este iubire smerita si atotputernica. Iubirea Sa este atotputernica pentru ca poate iubi pe cei care sunt impotriva Lui si smerita pentru ca respecta libertatea fiecarui om de a-L primi sau de a-L refuza”.

Nasterea Domnului reprezinta o binecuvantare pentru familie

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a mai aratat ca Nasterea Domnului reprezinta o binecuvantare pentru familie: „In Dumnezeu Copilul sau Pruncul Iisus din Betleem sunt binecuvantati toti copiii. Nimeni nu poate sa fie om daca nu a fost copil si nimeni nu poate sa fie om deplin daca nu iubeste copiii. Iisus Hristos nu a avut copii, dar a avut fii duhovnicesti pe ucenicii Sai. Aceasta iubire paterna fata de toti copiii este semnul maturitatii iubirii omului si in mod deosebit copilul este rodul binecuvantarii familiei. De aceea, deodata cu nasterea Pruncului Iisus se binecuvanteaza si familia. El nu este nascut din tata dupa trup. Iosif este doar tatal lui adoptiv, pentru ca zamislirea si nasterea s-au facut prin lucrarea Duhului Sfant din Fecioara Maria. Nu era sanatos ca acest prunc sa aiba numai mama, ci trebuia sa simta si iubirea de tata. De aceea, Iosif apare in fata lumii ca si cand ar fi tatal lui Iisus, ocrotitor si pazitor. Prin aceasta se arata binecuvantarea pe Dumnezeu o daruieste familiei. Astazi, familia crestina este foarte mult persecutata de o mentalitate consumista, materialista si individualista. Unii parinti ar dori sa aiba copii si nu au, iar alti parinti pot sa aiba si nu ii primesc. Unele mame ucid pruncii inainte ca acestia sa se nasca. Deci, sarbatoarea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos ne cheama sa acordam cea mai mare atentie copiilor si familiilor cu copii ca binecuvantari nu doar pentru familie, ci pentru intreg poporul. Asadar, pruncul Iisus este binecuvantare pentru intreaga omenire, dar in mod special pentru parinti si copii”.

La finalul cuvantului Sau, Patriarhul Romaniei a adresat urari de sanatate tuturor celor care isi celebreaza onomastica.

In toate lacasurile de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor a fost citita in prima zi de Craciun Pastorala la Nasterea Domnului a Intaistatatorului Bisericii noastre, intitulata NASTEREA DOMNULUI. BUCURIA CERULUI SI A PAMANTULUI.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Decembrie 2013

Vizualizari: 1047

Voteaza:

Sarbatoarea Nasterii Domnului la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact