Sarbatoarea Nationala la Catedrala Patriarhala

La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, de Ziua Nationala a Romaniei, s-a oficiat slujba de Te Deum, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

In cuvantul de invatatura rostit la sfarsitul slujbei de Te Deum, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Romane in Marea Unire de la 1918: „Unirea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 a fost incoronarea idealurilor, aspiratiilor si eforturilor jertfelnice ale poporului roman de-a lungul secolelor. Asa cum s-a spus, Unirea de la Alba Iulia a fost facuta de intreg poporul roman. Fiecare stare sociala aducand o contributie la aceasta Unire. Biserica a avut un rol deosebit de important in pregatirea si realizarea acestei uniri, pentru ca secole de-a randul, cand provinciile romanesti erau despartite prin granite politice artificiale, Biserica a contribuit cel mai mult la mentinerea unitatii spirituale de cuget si simtire romaneasca. Mitropolitii Moldovei au tiparit carti la Iasi care in marea lor majoritate au fost destinate romanilor din Transilvania. Acest adevar este foarte bine subliniat de catre Mitropolitul Varlaam al Moldovei in Cartea sa Romaneasca de Invatatura, Cazania din 1643, unde se spune ca ea este destinata pentru intreaga semintie romaneasca. Deci, constiinta aceasta de unitate etnica nationala era exprimata de Biserica intr-o forma ferma si solemna, dar si eficienta in acelasi timp”.

Referindu-se la cum trebuie sa pastram constiinta unitatii nationale, Preafericirea Sa a spus: „Astazi, noi trebuie sa mentinem constiinta unitatii nationale, sa pomenim pe toti fauritorii Unirii celei Mari din 1918 si sa urmam pilda lor. De aceea, ne inscriem cu Te Deum-ul de astazi in marea linie a rugaciunilor Bisericii pentru unitate, libertate si demnitate nationala. Totdeauna marile evenimente au fost precedate de slujbe, de rugaciune, de multumire adusa lui Dumnezeu si de cerere adresata lui Dumnezeu ca cerere de ajutorare si de intarire”.

Totodata, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-a referit, in cuvantul Sau, la intensificarea interesului pentru marile momente din istoria tarii noastre in contextul incertitudinilor contemporane: „Astazi am vazut cu totii ca exista o intensificare a interesului pentru marile momente din istoria tarii noastre pentru ca exista multa incertitudine. Cand sistemele stabile pana ieri se clatina, cand siguranta pe care si-o face omul, sprijinindu-se pe propriile sale realizari si resurse, se clatina, poporul in mod instinctiv se indreapta spre valori perene, spre valori netrecatoare, se aproprie de Dumnezeu cel Vesnic si Neschimbator. In acelasi timp, isi aduce aminte de oamenii care au pastrat cu jertfelnicie idealul demnitatii, unitatii si libertatii nationale”.

Preafericirea Sa a evidentiat, de asemenea, necesitatea educarii tinerilor in spiritul valorilor crestine si a respectului fata de eroii neamului: „Intr-o vreme in care societatea se secularizeaza si se pierde simtul sacrului si al jertfei, trebuie sa intensificam educatia noastra in randul tinerilor ca sa iubeasca cu iubire sfanta pe eroii si luptatorii romani care au contribuit la unitatea, libertatea si demnitatea noastra, a poporului roman si in acelasi timp sa foloseasca inteligenta si intelepciunea pe toate planurile, pentru ca adesea este mai important sa rezolvam probleme mari prin inteligenta si nu prin violenta”.

La finalul cuvantului Sau, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei s-a referit la Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918: „In incheiere, amintim faptul ca Rezolutiunea sau Hotararea Adunarii Nationale de la Alba Iulia a fost una dintre cele mai democratice cunoscute in lume. Din textul ei se poate vedea ca se proclama libertatea si egalitatea tuturor etniilor (n.r., din Transilvania) care se unesc cu patria mama, cu Regatul Romaniei. Se asigura reprezentarea lor in Parlament, confesiunile religioase egale, etniile egale, apoi dreptul la vot universal, reforma agrara radicala si o grija deosebita pentru muncitorime, dupa cum se spune in textul respectiv. Deci, este un program pentru intreaga Romanie care urmeaza dupa aceea. Noi avem constiinta respectului fata de minoritatile etnice si fata de confesiunile religioase expuse intr-o forma sistematica si concentrata inca de la Adunarea Mare de peste 100 000 de persoane de la Alba Iulia. Deci, nu facem niste eforturi acum artificiale, ci atunci cand suntem ingaduitori si respectuosi fata de altii, o facem dintr-o traditie a noastra romaneasca, a credintei crestine, a bunului simt si a iubirii fata de aproapele nostru”.

La slujba Te Deumu-ului de la Catedrala Patriarhala au participat 60 de elevi din Ploiesti care au fost binecuvantati, la sfarsitul slujbei, de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Sursa: basilica.ro
 

01 Decembrie 2011

Vizualizari: 206

Voteaza:

Sarbatoarea Nationala la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE