Sarbatoarea romanilor din Varset

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in duminica a VII -a dupa Pasti, Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopala din Varset alaturi de Preasfintitul Nicanor, Episcopul Bisericii Sarbe din Banat, Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfintitul Petroniu, Episcopul Salajului si Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiecopiei Timisoarei, precum si de un numeros sobor de preoti si diaconi din tara si din Serbia. Evenimentul a prilejuit implinirea a 100 de ani de la sfintirea catedralei episcopale de catre primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, care la vremea respectiva a fost episcop al Caransebesului. Cuvantul de invatatura a fost rostit de Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei. Raspunsurile liturgice au fost date de corala Giroceanca, a bisericii ortoxe din Giroc, condusa de Mircea Sturza. Au fost prezente fanfarele de la Costei si Voivodint, Serbia.

Au luat parte la slujba Maicile de Manastirea Mesici si credinciosi din localitatile romanesti din Banatul Sarbesc. De asemenea, au participat autoritati locale si regionale, Alexandru Banul, ambasadorul Romaniei la Belgrad, Cosmin Lotreanu, Consulul general al Romaniei din Varset, precum si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe a Romaniei. De asemenea, au fost prezente autoritati locale din Timis si Caras-Severin, Francisc Boldea, Primarul Municipiului Lugoj, oras infratit cu Varsetul si Ionetie Ghiorghion, vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin. Un rol deosebit de important in organizarea evenimetelor  dedicate centenarului catedralei, desfasurate de parcursul a patru zile de sarbatoare ale comunitatii romanilor din Varset l-a avut Ionel Bocsan, consilier parohial.

Dupa oficierea slujbei, soborul de preoti si diaconi, condusi de Preasfintitul Nicanor au vizitat biserica Ortodoxa Sarba si palatul episcopal, iar mai apoi a urmat o intalnire la Primaria din Varset cu primarul si consilierii locali.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

19 Iunie 2013

Vizualizari: 368

Voteaza:

Sarbatoarea romanilor din Varset 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

biserica ortodoxa sarba

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE