Sarbatoarea Sfantului Antonie cel Mare in Mitropolia Olteniei

Sfantul Antonie cel Mare, a carui praznuire facem astazi, este ocrotitorul mai multor lacasuri de inchinare din Mitropolia Olteniei. Intre cele mai cunoscute se numara manastirile Vodita din Mehedinti si Carcea din Dolj, dar si bisericile Madona Dudu din Craiova si "Sfantul Antonie cel Mare" din localitatea doljeana Leamna.Chemarea tainica a credintei uneste in fiecare an sute de credinciosi, veniti la rugaciune in Lavra Sfantului Nicodim de la Vodita. Astazi, de praznicul Sfantului Antonie cel Mare, ocrotitorul cinstitului asezamant, Sfanta Liturghie este oficiata de Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi.

Sfantul asezamant monahal de pe Valea Voditei este un important monument istoric si de arhitectura din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar. Manastirea Vodita a fost intemeiata intre anii 1364-1370 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tarii Romanesti, Vlaicu-Voda. A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500 si de Cornea Brailoiu in 1689, dar a cunoscut o perioada de decadere dupa razboiul austro-turc din 1718. In anul 1990, a fost resfintita. Tot atunci a fost inceputa restaurarea ctitoriei voievodale si a fost construit un corp de chilii pentru desfasurarea vietii de obste. La aceasta manastire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca.

Liturghie arhiereasca la Manastirea Carcea
Sfantul Antonie cel Mare este prezent si in viata monahismului din Arhiepiscopia Craiovei, obladuind Manastirea Carcea. Cinstitul asezamant monastic se gaseste nu departe de orasul Craiova, in vecinatatea localitatii cu acelasi nume. Istoria acestui loc este legata de numele familiei Cristofir, care a donat intreaga avere pentru ridicarea actualei manastiri. Manastirea a fost infiintata in anul 1992, de vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, pe atunci mitropolit al Olteniei. Biserica in care se oficiaza cultul zilnic a fost ridicata in urma cu cativa ani, prin implicarea directa a obstii de maici, condusa de monahia Eleonora Cristofir, stareta manastirii.

Sfanta Liturghie este oficiata, ca in fiecare an, de Inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Sfantul Antonie cel Mare, cinstit in Cetatea Baniei

Sfantul Antonie cel Mare este cinstit si de credinciosii craioveni, veniti la inchinare in Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu” din Cetatea Baniei. Aici pregatirile pentru praznic au inceput de ieri seara prin slujba Sfantului Maslu, Vecernia unita cu Litia si Privegherea. Astazi, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu pr. Eugen Bacioiu, administratorul lacasului de inchinare.

Sfantul Antonie cel Mare a fost ales ca ocrotitor al Bisericii „Madona Dudu” din Craiova in timpul mitropolitului Firmilian Marin, chiar la inceputul arhipastoririi sale.

Diac. Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Martie 2013

Vizualizari: 563

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Antonie cel Mare in Mitropolia Olteniei 1.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul antonie cel mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE