Biserica noastra il pomeneste pe 10 februarie pe Sfantul Mare Mucenic Haralambie. In mai multe lacasuri de inchinaciune se va oficia Sfanta Liturghie. De asemenea, credinciosii vor lua la casele lor Agheasma mica din ziua Sfantului Haralambie, avand speranta ca Dumnezeu, prin sfintii Sai, le va ocroti gospodariile.
Biserica „Sfantul Mare Mucenic Haralambie“, aflata langa Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva“ din Iasi, isi serbeaza azi hramul. Aseara, de la ora 17:00, s-au oficiat Vecernia unita cu Litia si Acatistul Sfantului Haralambie. Programul liturgic va continua azi cu Utrenia, Sfanta Liturghie si Parastasul pentru cei adormiti. „In ziua pomenirii Sfantului Haralambie, vom savarsi mai intai slujba Aghesmei mici. Aceasta slujba se oficiaza pentru ca Sfantul Haralambie este cunoscut ca fiind tamaduitor de boala. S-a format traditia ca de hram sa se oficieze Agheasma mica, ce va fi urmata de Utrenia, Sfanta Liturghie si pomenirea ctitorilor. Asteptam pe toti credinciosii la acest moment de rugaciune, mai ales ca in biserica noastra se afla un fragment din moastele Sfantului Haralambie, asezat intr-un frumos baldachin“, a mentionat pr. paroh Radu Branza. La finalul slujbei de aseara, toti credinciosii au primit cate un pachet cu alimente din partea consiliului si comitetului parohial. Amintim ca prin intermediul Cantinei „Sfantul Mare Mucenic Haralambie“, parohia „Sfantul Haralambie“ din Iasi ofera saptamanal hrana calda persoanelor nevoiase.
Tot azi, vor imbraca straie de sarbatoare Biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Pantelimon“ si „Sfantul Haralambie“ din cartierul iesean Tg. Cucu, parohia „Sf. Haralambie“ din Tg. Neamt, parohia Soimaresti, Protopopiatul Tg. Neamt, si Biserica „Sfantul Haralambie“ a Spitalului de Psihiatrie Burdujeni din Suceava.
In Episcopia Husilor isi cinsteste ocrotitorul parohia Laza, Protopopiatul Vaslui, si Biserica cu hramurile „Sfantul Gheorghe“ si „Sfantul Haralambie“ din Husi. Prima biserica din Laza este atestata la 1780, insa, fiind din lemn, s-a uzat foarte mult. In anul 1919 s-a sfintit o noua biserica din caramida. Intrucat in acele vremuri era o molima care provoca moartea animalelor, noul sfant lacas a fost inchinat Sfantului Haralambie.
In bisericile din zona Campulung Moldovenesc se oficiaza, in ziua pomenirii Sfantului Haralambie, Agheasma mica. In cadrul acestei slujbe, preotii citesc mai multe rugaciuni de binecuvantare a taratei si a fainei pe care o dau animalelor ca sa fie ferite de boala. Ziua Sfantului Haralambie este a doua sarbatoare din aceasta luna, dupa cea a Sfantului Trifon, cand se oficiaza Agheasma mica.
Sursa: basilica.ro
-
Sfantul Haralambie
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Haralambie
Publicat in : Vietile sfintilor -
Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Haralambie in credinta populara
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.