Sarbatoarea Sfantului Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este prăznuit pe 15 mai. Sfântul Iacob va fi cinstit in mod deosebit la Mănăstirea Putna.

Marți, 14 mai, la ora 9.00, Sfintele Moaște ale Sfântului Iacob Putneanul vor fi aduse din Paraclisul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și puse spre închinare în baldachinul amenajat în incinta mănăstirii.

Între orele 18.00 și 22.00 se va săvârși slujba Privegherii în cinstea Sfântului Iacob Putneanul, cu participarea arhiereilor prezenți.

Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei.

Sfântul Iacob Putneanul a fost Mitropolit al Moldovei în perioada 1750–1760. El a înnoit Mănăstirea Putna, locul unde a viețuit ca monah, începând cu anul 1755.

Sfântul Iacob a tipărit primul abecedar din Moldova, Bucvarul, în 1755, și a înființat prima școală de la sat din Moldova, lângă Mănăstirea Putna, în 1759.

În 1760, el s-a retras din scaunul mitropolitan pentru că a apărat oamenii simpli de un impozit, văcăritul, care le aducea o mare sărăcie și care dusese și la o scădere a natalității.

Sfântul Iacob și ucenicii săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, au fost canonizați în anul 2016, iar Proclamarea canonizării a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii Sfântului Sinod în 14 mai 2017, la Mănăstirea Putna.

Sursa: putna.ro

Pe aceeaşi temă

08 Mai 2019

Vizualizari: 720

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Ierarh Iacob Putneanul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul iacob putneanul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE