Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta

Ziua de pomenire a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, 23 aprilie, cade anul acesta in timpul saptamanii a sasea din Postul Mare. In toate lacasurile de cult se va oficia in aceasta zi Liturghia Darurilor inainte sfintite. Randuiala a fost stabilita la Sinodul Trulan din anul 692.

"Hotararea Sinodului Trulan prevede ca in timpul Paresimilor in afara de Sarbatoarea Bunei Vestiri orice sfant cu polieleu, orice zi deosebita va fi cinstita prin liturghie inainte sfintita. Liturghie deplina nu se savarseste decat in zilele de sambata si duminica. In ziua de sambata sau din duminica inaintea acestei sarbatori, respectiv, in sambata sau duminica a V-a a Sfantului si Marelui Post preotii vor pregati un Agnet va fi sfintit, Agnet cu care se va savarsi Liturghia inainte sfintita in ziua pomenirii Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. La bisericile de enorie, asa cum prevede Tipicul, in ajunul sarbatorii Sfantului Mare Mucenic Gheorghe se va savarsi fie Pavecernita Mare impreuna cu Litia, mai ales acolo unde este hram, fie Vecernia Sfantului Gheorghe si Litia. La bisericile de manastire, la catedralele chiriarhale Vecernia se va savarsi intotdeauna dimineata impreuna cu randuiala Ceasurilor, iar dupa amiaza Pavecernita Mare si acolo unde este cazul si Litia”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Liturghia Darurilor inainte sfintite este a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe si se oficiaza numai in Postul Paresimilor.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Aprilie 2013

Vizualizari: 435

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE