Sarbatoarea Sfantului Nectarie la Manastirea Radu Voda din Bucuresti

 

Astazi cand Biserica Ortodoxa il pranuieste pe Sfantul Ierarh Nectarie, numerosi credinciosi din Capitala s-au adunat  la Manastirea Radu Voda , pentru a participa la Sfanta Liturghie si pentru a se inchina la racla cu o particica din moastele Sfantului.

 

Nascut in Grecia, in anul 1846, Sfantul Ierarh Nectarie si-a dedicat intreaga sa viata implinirii cuvantului Evangheliei. A trecut la Domnul in data de 8 noiembrie 1920 si a fost canonizat in anul 1961. Sfantul Ierarh Nectarie este deosebit de cinstit de catre credinciosii din Grecia, si nu numai. Pentru minunile pe care le-a savarsit, Sfantul Ierarh Nectarie a fost numit Taumaturgul, care in limba greaca inseamna facator de minuni.

 

Sfanta Liturghie de la Manastirea Radu Voda a fost oficiata de P.S. Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de soborul de preoti ai sfantului lacas. In cuvantul sau catre credinciosi, P.S. Episcop Varsanufie Prahoveanul a evocat principalele momente din viata Sfantului Ierarh Nectarie care a ajuns Episcop de Pentapolis, care si-a dedicat multi ani indrumarii tinerilor ca director al Seminarului Teologic  Rizareios din Atena si care, in ultima parte a vietii sale, a fost parintele duhovnicesc al Manastirii "Sfanta Treime" din Eghina, insula greceasca unde se afla sfintele sale moaste, loc de pelerinaj cautat de credinciosi din toata lumea care spera in tamaduire sufleteasca si trupeasca, prin mijlocirea Sfantului. P.S. Episcop Varsanufie a vorbit si despre momentul in care Manastirea Radu Voda a primit ca odor de mare pret, o particica din moastele  Sfantului Nectarie:

 

"Cu voia Prea Bunului Dumnezeu, in anul 2001, unul dintre mitropolitii greci care era in trecere prin Bucuresti, Mitropolitul Hristofor, si care mergea catre cetatea de scaun a Sucevei, intentionand sa ceara arhiepiscopului Sucevei o particica din moastele Sfantului Ioan cel Nou de  la Suceava si sa lase in schimb o particica din moastele Sfantului Nectarie pe care o avea cu el, a poposit la aceasta sfanta manastire, atat de vitregita de-a lungul vremurilor. Vazand credinta celor trei vietuitori de aici in minunile Sfantului Ierarh Nectarie, s-a induiosat si nu si-a mai continuat drumul catre Suceava, lasand particica cu sfintele moaste acestei sfinte manastiri. In acest fel s-a infratit manastirea noastra cu manastirea din Eghina, pentru ca si una si alta poarta hramul Sfintei Treimi si poarta acest odor de mare pret, moastele Sfantului Ierarh Nectarie."

 

La Manastirea Radu Voda, particica cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul se afla asezata intr-o frumoasa racla, in partea dreapta a bisericii, sub un baldachin. Staretul acestui sfant lacas poarta numele Sfantului protector Nectarie.

 

Prea Cuviosul Protosinghel Nectarie, staretul de la Radu Voda, i-a indemnat astazi pe credinciosii veniti in numar mare la aceasta sarbatoare sa urmeze modelul Sfantului Nectarie care si-a inchinat viata lui Dumnezeu:

 

"Chipul Sfantului Nectarie pomenit astazi este chipul smereniei, chipul bunatatii, chipul iubirii fata de Dumnezeu si fata de aproapele. Chemarea credintei noastre este sa urmam sfintilor. Acesta e scopul principal cand venim inaintea sfintelor moaste sau la biserica, sa progresam pe drumul ce duce spre mantuire, spre fericirea vesnica. Iar al doilea scop, pentru ca am venit si ne gasim aici, este sa primim harul lui Dumnezeu, care se revarsa prin Sfintele Sale Taine dar si prin Sfintele Moaste care sunt si ele izvoratoare de har si de viata. Dumnezeu sa ne binecvuvanteze in aceasta prealuminata zi! Modelul, chipul Sfantului Nectarie sa fie inaintea noastra ca o calauza si ca o lumina pentru mantuirea noastra, pentru viata noastra, pentru ca omul, dupa cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos, nu are nimic mai scump decat sufletul sau. Viata noastra, drumul nostru nu este altul decat sa urmam sfinteniei lui Dumnezeu. Modelul Sfantului Ierarh Nectarie de astazi este tocmai acesta: un om asemenea noua care si-a purtat crucea si care a ajuns la sfintenie."

 

Bucuria zilei de azi la Manastirea Radu Voda a fost sporita si de faptul ca Parintele Atanasie a primit darul duhovniciei "ca sa mangaie si sa vindece pe cei neputinciosi sufleteste", asa cum spunea P.S. Episcop Varsanufie, precum si de un alt moment deosebit, acela al tunderii in monahism a fratelui Nae Adrian care va purta de-acum numele de Arsenie.

 

Dorina Zdroba

 

Ascultati Predica PS Varsanufie

.

09 Noiembrie 2007

Vizualizari: 5544

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Nectarie la Manastirea Radu Voda din Bucuresti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE