Schitul Troianu din Ramnicu Valcea si-a sarbatorit hramul

In ziua praznuirii martiriului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, astazi, 29 august 2012, Schitul Troianu din municipiul Ramnicu Valcea a trait o intensa bucurie duhovniceasca, prin cinstirea adusa Ocrotitorului sau.

Evenimentul a fost intregit de prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca, inconjurat de un sobor de peste 20 de preoti si diaconi.

Sarbatoarea a inceput in seara zilei de 28 august cu slujba Privegherii, Vecernia cu Litie si Utrenia, la care a participat si chiriarhul locului, iar astazi a continuat cu Acatistul "Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul" si Sfanta Liturghie arhiereasca.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim a tinut un cuvant de invatatura in care a elogiat viata, activitatea si moartea martirica a celui mai mare prooroc, ce face trecerea de la Vechiul la Noul Testament, Sfantul Ioan Botezatorul - Inaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos.

La final, Inaltpreasfintia Sa a apreciat activitatea Parintelui Arhimandrit Sava Plesa, staretul schitului valcean care intr-o perioada scurta de timp a construit o noua biserica pentru complexul monahal de la Troianu, astazi la stadiul de pictura.

Raspunsurile la strana au fost oferite de Corala „Sfantul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Ramnicului, condusa de Prof. Marian Cristinel Stroe.

Dupa Sfanta Liturghiea fost savarșita o slujba de pomenire pentru ctitorii, staretii, vietuitorii, inchinatorii, donatorii si binefacatorii acestui schit, adormiti intru Domnul.

La acest eveniment au mai fost prezente oficialitati locale, preoti, monahi si monahii de la manastirile valcene si sute de credinciosi din eparhie, dar si din tara.

Scurt istoric al Schitului Troianu:

Biserica cu hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul", datand din secolul al XVIII-lea si casa staretiei au fost refacute de Hrisant Penetis (Hurezeanul), egumenul Manastirii Hurezi, intre anii 1840 si 1842, ca metoh al Manastirii Hurezi, pe un teren al acestuia, invecinat cu proprietatea Manastirii Bistrita. Intregul teren din zona, cu mult mai mare decat cel pe care se afla complexul monahal de astazi, a apartinut celor doua manastiri valcene.

In vara si toamna anului 1848, cu asentimentul autoritatilor eclesiastice, aici s-a aflat comandamentul militar al armatei de panduri si voluntari condusa de generalul Gheorghe Magheru.

La secularizarea averilor manastiresti, efectuata prin legea din 1864, schitul Troianu a fost trecut in proprietatea statului, devenind metoh al Manastirii Hurezi. Ulterior, din martie 1949 intra in stapanirea statului comunist.

Pana in anul 1972, biserica, turnul clopotnita, casa staretiei si terenul aferent au apartinut de I.A.S. Rm. Valcea. Casa staretiei fusese transformata in depozit, foisorul si pridvorul daramate, iar biserica devenise grajd pentru vite. Si toate acestea in conditiile in care fostul schit de la Troianu figura din iulie 1966 pe lista monumentelor istorice protejate de stat.

Intre anii 1972 si 1975, intregul complex de cladiri a fost restaurat de Comitetul de Cultura si Educatie Socialista Valcea. Din 18 octombrie 1973, monumentul istoric a fost transferat in administrarea Muzeului Judetean Valcea, fiind numit la acea vreme, "Casa Magheru". Dupa restaurare, aici a fost amenajat Muzeul "General Gheorghe Magheru". Aflat intr-o zona periferica a orasului, muzeul a avut un flux mic de vizitatori, cu mult sub cheltuielile de salarizare a personalului si de intretinere a cladirilor.

Dupa anul 2002, manastirea a fost restaurata cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Gherasim, astazi Arhiepiscopul Ramnicului si purtarea de grija a parintelui staret Arhim. Sava Plesa. Pe 15 iulie 2008, la initiativa parintelui Arhim. Sava Plesa, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim a pus piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Izvorul Tamaduirii". Astazi, constructia noii biserici este finalizata, in prezent desfasurandu-se lucrarile de pictura in interior si exterior. Noua biserica detine si un demisol unde se pot organiza conferinte bisericesti, simpozioane, expozitii s-au alte evenimente religioase si culturale. Ctitorii principali care au adus sprijinul la ridicarea acestui sfant lacas sunt preotul Chiril cu sotia sa, preoteasa Lidia, si Ana Chiril. Pictura paraclisului de la demisolul bisericii a fost realizata intre anii 2010 si 2011, de pictorita Tania Costea din Buzau. Schitul are in prezent noua vietuitori.

Sursa: arhiram.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

30 August 2012

Vizualizari: 802

Voteaza:

Schitul Troianu din Ramnicu Valcea si-a sarbatorit hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact