Scrisoarea irenica la Sarbatoarea Invierii Domnului a Patriarhului Romaniei

Scrisoarea irenica a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane adresata Sanctitatii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Roma, Patriarh Ecumenic. Conform traditiei ortodoxe romanesti, cu prilejul Sarbatorii Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane a trimis un Mesaj irenic pascal similar si celorlalti Intaistatatori de Biserici Ortodoxe Autocefale si Autonome, conducatorilor altor Biserici crestine si ai organizatiilor crestine internationale.


Sanctitatii Sale Bartolomeu,
Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Roma,
Patriarh Ecumenic

Sanctitatea Voastra,

HRISTOS A INVIAT!

„Nu stiti ca toti cati in Hristos Iisus ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat? Deci ne-am ingropat cu El in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii.” (Romani 6, 3-4)

Aceste cuvinte ale Sfantului Apostol Pavel, precum si ceea ce ne invata Sfintii Parinti ai Bisericii ne descopera adevarul fundamental al credintei noastre ca intre Taina Mortii si Invierii lui Hristos si Taina Botezului crestinilor este o legatura spirituala sfanta si de viata facatoare. Prin Botezul in apa si in Duh, omul credincios reface legatura sa de viata si iubire eterna cu Sfanta Treime, deoarece a fost creat dupa chipul Preasfintei Treimi cand Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra” (Facere 1, 26).

Astazi este nevoie sa cunoastem mai mult si mai bine ce inseamna a fi botezat, adica a fi crestin sau a purta numele lui Hristos, intr-o lume confruntata cu fenomenul secularizarii, cu pluralismul si sincretismul religios.

Sa ne rugam, asadar, Domnului nostru Iisus Hristos Cel Inviat, sa ne ajute sa traim in toata viata noastra bucuria Botezului ca bucurie a invierii sufletului nostru din moartea pacatului si sa facem roditoare darurile Sfantului Duh primite in Sfantul Botez. Sa inmultim prin rugaciune si fapte bune roadele Sfantului Botez si, astfel, sa aducem bucurie acolo unde este intristare! Sa ajutam pe cei cazuti sa se ridice si sa intarim pe cei slabi! Sa hranim pe cei flamanzi material si spiritual si sa pretuim pe fiecare om ca fiind o faclie de Pasti, iubita de Dumnezeu Parintele luminilor, Care ne cheama la pacea, bucuria si slava Imparatiei Cerurilor.

In sfanta lumina a Invierii Domnului, Va dorim pace si multa bucurie in Duhul Sfant si Va asiguram de dragostea si pretuirea noastra in Hristos Cel Inviat.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro
 

18 Aprilie 2011

Vizualizari: 401

Voteaza:

Scrisoarea irenica la Sarbatoarea Invierii Domnului a Patriarhului Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE