Seara duhovniceasca alaturi de parintele Ciprian Negreanu

Credinciosii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca s-au bucurat luni, 16 decembrie 2013, de o seara duhovniceasca alaturi de parintele Ciprian Negreanu, parintele duhovnic al tinerilor ascoristi din Cluj. Parintele a participat la slujba Vecerniei si a adresat credinciosilor din biserica un cuvant de folos despre adevarata rugaciune, care este spusa cu toata inima, cu tot sufletul si in care Duhul Sfant participa. Aceasta rugaciune o avem doar de cateva ori in viata, dar pe care trebuie sa o cautam si sa o dorim tot timpul.



Parintele i-a invatat pe cei prezenti la intalnirea duhovniceasca de duminica seara, cum sa faca ca aceasta rugaciune sa devina tot mai deasa. In acelasi timp a explicat credinciosilor de ce e nevoie sa vina necazuri mari sau ispite peste noi toti ca sa dobandim acel mod tainic si profund de a ne ruga. Parintele Ciprian Negreanu a facut referire in cuvantul sau duhovnicesc de miile de martori si de sfinti care au cercetat, au cautat si au aflat calea pentru aceasta rugaciune, numita a inimii sau a mintii, adevarata rugaciune. Aceasta nu este neaparat numai prin formularea cuvintelor: “Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”. Pana la anul 1000, cand s-a intemeiat aceasta rugaciune in mediile monahale nu era asa, fiecare se ruga in felul lui. Sfanta Pelaghia zicea: “Cel ce m-ai zidit miluieste-ma”. Sfantul Grigorie Palama zicea: “Lumineaza-mi intunericul”, altii ziceau in alt fel, erau sfinti care ziceau: “Dumnezeul meu, Dumnezeul meu de ce m-ai parasit”. Erau diferite formule de care ei se cutremurau rostindu-le, unii ziceau “Crezul”, altii “Tatal nostru”, altii “Nascatoare de Dumnezeu”. Era un monah care zicea: “Oare ce va fi cu mine?”, adica daca mor acum ce se va intampla cu mine, sunt eu vrednic sa merg acolo unde trebuie si m-a chemat Dumnezeu si se cutremura si asta il facea sa-si innoiasca mereu sufletul, sa se pregateasca. Azi vorbim de rugaciunea spusa cu orice cuvinte catre Dumnezeu cel adevarat, Mantuitorul nostru Iisus Hristos si catre Sfanta Treime spusa cu tot sufletul si cugetul, raportandu-te la Dumnezeu. Cum ajungi sa ai acea rugaciune, sa te raportezi la Dumnezeu? Dumnezeu zice sa-l iubesti din tot sufletul, din toata puterea ta, din toata virtutea ta. Asa trebuie sa fie si rugaciunea catre El. Numai o astfel de rugaciune se intalneste cu Dumnezeu, indeplineste porunca, a spus Parintele Ciprian Negreanu.

Parintele Ciprioan Negreanu a mai afirmat ca: “Ascultarea de dragul lui Dumnezeu aduce rugaciunea, care este de fapt rodul, darul lui Dumnezeu. Acest dar se da celor care asculta, zicea un mare pustnic. Doar cand te smeresti si asculti cu drag de Dumnezeu, de poruncile sale rugaciunea vine de la sine, inima se incalzeste, lacrimile curg si ajungi la aceste masuri mari. Noi asta ne dorim comuniunea lui Dumnezeu. Sa incercam sa dobandim cat de putin aceasta rugaciune”.

In finalul serii duhovnicesti parintele paroh Dan Hognogi i-a multumit parintelui Ciprian Negreanu pentru prezenta sa in mijlocul credinciosilor parohiei “Adormirea Maicii Domnului” din Cluj si pentru cuvintele pline de mangaiere si imbarbatare adresate acestora. Seara duhovniceasca s-a incheiat cu un mic concert de colinde sustinut de tinerii de la ASCOR, filiala Cluj-Napoca.


Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

17 Decembrie 2013

Vizualizari: 899

Voteaza:

Seara duhovniceasca alaturi de parintele Ciprian Negreanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE