Sedinta pentru desemnarea candidatilor Mitropoliei Clujului pentru scaunul de Arhiepiscop al Alba Iuliei

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului se va intruni luni, 9 mai, in sedinta de lucru in vederea desemnarii celor doi candidati pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Sedinta va fi prezidata de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Lista cu candidatii eligibili care va fi inaintata Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va fi intocmita marti, 10 mai, cand va avea loc sedinta speciala de consultare a Sinodului Mitropolitan cu membrii Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, la care vor participa si decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa si directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Simion Stefan” din Alba Iulia.

Scaunul de Arhiepiscop al Alba Iuliei a ramas vacant in urma alegerii Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Andrei ca Mitropolit al Clujului, intronizat in data de 25 martie 2011, fiind cel de-al doilea Mitropolit al Clujului dupa vrednicul de pomenire Inaltpreasfintitul Bartolomeu Anania.

Potrivit statutului de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, primul pas in alegerea unui arhiepiscop este intrunirea Sinodului mitropolitan, prezidat de mitropolitul locului.

In cadrul sedintei sunt desemnati, prin vot secret, doi candidati care intrunesc toate conditiile necesare. Ulterior, Sinodul mitropolitan se consulta, intr-o sedinta speciala, cu membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, la care participa un decan si un director de la institutiile de invatamant teologic din cuprinsul eparhiei, desemnati de mitropolit. Lista astfel obtinuta este inaintata Sfantului Sinod, care poate decide completarea ei cu maximum doi candidati eligibili, dintre care, prin vot secret, va fi ales noul arhiepiscop.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

09 Mai 2011

Vizualizari: 467

Voteaza:

Sedinta pentru desemnarea candidatilor Mitropoliei Clujului pentru scaunul de Arhiepiscop al Alba Iuliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE