Sedinta Sfantului Sinod pentru alegerea Noului Arhiepiscop de Alba Iulia

Noul arhiepiscop al Alba Iuliei va fi ales joi, 19 mai, in cadrul sedintei speciale a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza TRINITAS TV.

Procedura de alegere in Biserica Ortodoxa Romana este stabilita prin Statut.

„Aceasta alegere se va face de catre ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane din randul celor care au fost propusi de catre Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului si in consultare cu Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Au fost alesi doi candidati, Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului”, a precizat Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Daca este necesar, lista candidatilor poate fi completata.

„In conformitate cu sfintele canoane ale Bisericii noastre si potrivit articolului 130 din Statutul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane alegerea se va desfasura din lista respectiva la care, daca se considera necesar, Sfantul Sinod poate sa adauge inca o persoana, inca un candidat din lista celor eligibili. Eligibili pentru scaunul de Arhiepiscop al Alba Iuliei sunt toti episcopii eparhioti care au pastorit mai mult de sapte ani intr-o eparhie, precum si episcopii vicari si chiar arhimandriti care intrunesc conditiile stabilite de catre Sfantul Sinod prin Statut. Cel care a intrunit cele mai multe voturi, adica cel putin jumatate plus unu, va fi declarat noul Arhiepiscop de Alba Iulia”, a mai mentionat Preasfintitul Parinte Episcop-vicar patriarhal.

Sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va continua si vineri, 20 mai.

Sursa: basilica.ro

18 Mai 2011

Vizualizari: 735

Voteaza:

Sedinta Sfantului Sinod pentru alegerea Noului Arhiepiscop de Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE