Sedinta Sinodului Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

In ziua de 20 martie 2014, la resedinta mitropolitana din Iasi, s-a intrunit, in sedinta de lucru, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, sub presedintia IPS Parinte Mitropolit Teofan. La sinod au mai participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Corneliu, Episcopul Husilor, PS Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe subiecte referitoare la viata bisericeasca din Moldova, care sunt de competenta Sinodului mitropolitan: aspecte legate de invatamantul teologic universitar, situatia locasurilor de cult construite de catre diferite persoane fizice sau juridice pe terenuri care nu sunt proprietatea Bisericii, probleme legate de respectarea randuielilor canonice in unitatile bisericesti din cadrul eparhiilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si propuneri referitoare la textul „Regulamentului de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane”, aflat in analiza centrelor eparhiale din Patriarhia Romana.

Membrii sinodului mitropolitan au luat in discutie si situatia referitoare la activitatea unei grupari schismatice, care functioneaza in localitatea Secuieni, jud. Neamt, pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.



Potrivit Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (art. 111, alin. 3), Sinodul Mitropolitan „vegheaza ca pe cuprinsul Mitropoliei sa fie aparate si promovate credinta ortodoxa, unitatea liturgica si disciplina canonica a clerului si monahilor”. In conformitate cu aceasta prevedere statutara si pentru a inlatura confuziile care ar putea aparea in randul credinciosilor ortodocsi cu privire la gruparea schismatica amintita, ierarhii Sinodului mitropolitan fac urmatoarele precizari:

1. Asa-zisii clerici, autointitulatul ierarh si preoti, care alcatuiesc aceasta grupare aflata in afara Bisericii Ortodoxe, au fost sanctionati de catre organismele abilitate ale eparhiilor de care au apartinut din cauza incalcarii sfintelor canoane: practici neortodoxe oculte, imoralitate, recasatorire (unii dintre acestia aflandu-se, in prezent, la cea de-a treia casatorie). Chiar daca li s-a retras dreptul de slujire a celor sfinte in urma depunerii din treapta sau a caterisirii, acesti fosti preoti puteau ramane, ca laici, in Biserica, unde, prin pocainta si indreptare, ar fi lucrat la mantuirea proprie. Au ales insa, ca forma de protest si nesupunere fata de randuielile bisericesti, infiintarea unei asa-zise biserici, intarind astfel cuvantul Sfantului Apostol Ioan: „Dintre noi au iesit, dar nu erau de-ai nostri, caci de-ar fi fost de-ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci ca sa se arate ca nu sunt toti de-ai nostri, de aceea au iesit” (1 Ioan 2, 19).

2. Ierarhii si organismele eparhiale ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, avand datoria de a implini si respecta hotararile sfintelor canoane, nu puteau ingadui in Biserica astfel de situatii. Cazurile respective au fost tratate cu atentie, cu rabdare, cu ingaduinta, apelandu-se, de multe ori, la pogoramantul bisericesc, asteptandu-se indreptarea lor, lucru ce nu s-a intamplat. In cele din urma, constatand neindreptarea si lipsa de pocainta a acestor fosti preoti, s-a aplicat sanctionarea lor, conform sfintelor canoane.

3. Aducem la cunostinta preotilor si credinciosilor ca aceasta grupare anarhica nu este recunoscuta si nu se afla in comuniune cu nicio Biserica Ortodoxa canonica. Indemnam crestinii ortodocsi sa fie vigilenti si sa nu se lase inselati de catre acesti fosti preoti, sa nu-i urmeze si sa nu frecventeze asa-zisele slujbe ale acestora.
Toate actele liturgice, slujbele religioase savarsite de catre acesti fosti preoti, care au fost caterisiti sau depusi din treapta, nu sunt valide.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor

.

21 Martie 2014

Vizualizari: 524

Voteaza:

Sedinta Sinodului Mitropoliei Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE