Sedinte de kinetoterapie gratuite prin Parohia 'Precista Mare' din Roman

Cu binecuvantarea si sprijinul PS Parinte Episcop Ioachim Bacauanul, Parohia „Precista Mare” din Roman a semnat un parteneriat cu Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Romania (ASCHFR), filiala Roman, care beneficiaza, de la 1 februarie a.c., de serviciile unui kinetoterapeut salarizat din banii parohiei.

Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Romania – Filiala Neamt, cu sediul in Roman, are in grija 43 de persoane asistate, cu dizabilitati, cu varste intre 0 si 22 de ani. Din cotizatia anuala de 50 de lei a membrilor, Asociatia nu reuseste sa sustina angajarea un kinetoterapeut care sa desfasoare activitati de recuperare cu acesti copii.

Cum pentru postul de kinetoterapeut trebuie angajata o persoana cu studii, cheltuielile aferente ar reprezenta 18.540 lei anual, suma pe care ASCHFR nu a avut pana acum de unde sa o asigure. Acesta este momentul in care unul dintre membrii asociatiei a ajuns, prin randuiala lui Dumnezeu, in apropierea Bisericii, unde a aflat o comunitate doritoare sa vina in ajutorul celor aflati in suferinta.

Coordonatorul acestui proiect, pr. Dan Antoce, paroh la „Precista Mare” din Roman, ne-a relatat cum a debutat aceasta activitate: „In contextul unor lucrari desfasurate in parohia noastra, am cunoscut pe unul dintre parintii care fac parte din ASCHFR. Asa am aflat de dramele cu care se confrunta familiile in care exista copii cu handicap fizic, imobilizati in scaun cu rotile. Atunci am aflat ca sunt mai multi in aceeasi situatie, ca s-au organizat, pentru a se putea sprijini reciproc si ca acum au un spatiu pus la dispozitie de primarie, pe strada Ion Creanga nr. 13, au aparatura, dar nu au om, adica nu isi permit din fondurile obtinute in special prin donatii sa plateasca un kinetoterapeut. Am aflat atunci ca au lucrat doar cu voluntari, care plecau dupa o vreme. Expresia folosita de acel tata disperat si oarecum resemnat, "nu avem om", m-a dus cu gandul la slabanogul din Evanghelie, care astepta langa scaldatoarea Vitezda un OM, care sa il ajute sa beneficieze de vindecarea pe care Duhul Sfant o daruia prin apa de acolo. De atunci am inceput sa caut o cale prin care Biserica sa faca acest lucru, sa vina in sprijinul copiilor cu handicap fizic din Romania. Astfel au inceput in ianuarie demersurile pentru angajarea la Parohia „Precista Mare” a unui kinetoterapeut.”

In consecinta, in luna februarie a.c., a fost angajata dra Alina Simona Perca, absolventa a Facultatii de Educatie fizica si Sport, specializarea kinetoterapie. din Iasi, care a fost recomandata de Comitetul de parinti ai ASCHFR, unde anterior a facut voluntariat. „In cadrul acestui proiect kinetoterapeutul poate acorda pana la 160 de ore de kinetoterapie lunar, in mod gratuit, celor care au nevoie de aceasta terapie si sunt membri ai asociatiei partenere", a precizat parintele Dan Alexandru Antoce.

Inceputul nu a fost foarte usor, colaborarea definindu-si pe parcurs caracteristicile si necesitatile. Dupa cum am aflat de la pr. Dan Antoce: „Cum din cei 43 de membri ai Asociatiei nu toti sunt deplasabili, la inceput, in lunile de iarna sedintele de kinetoterapie s-au tinut mai mult la domiciliul beneficiarilor.”

Proiectul de parteneriat cu ASCHFR constituie cea de-a treia cale de implicare a Parohiei „Precista Mare” in viata copiilor si tinerilor din urbea romascana, dupa organizarea unui parc de joaca pentru cei mai mici si initierea unui program de meditatii gratuite pentru liceeni.

“Orice parinte stie cate sacrificii face pentru copilul lui. Persoanele cu probleme de sanatate din cadrul ASCHFR nu mai au puterea de a cere, dar se bucura in suferinta lor atunci cand sunt ajutate. Oricare dintre noi poate fi persoana care sa-i ajute sa se ridice din scaunul cu rotile”, a spus parintele Antoce, ca un indemn pentru toti cei care se pot implica in ajutorarea aproapelui.

Si daca nu esti kinetoterapeut si daca nu ai bani, mancare sau haine de daruit, dar dai o mana de ajutor unei mame care trebuie sa duca scaunul in care se afla copilul sau bolnav, poti sa te asemeni celor care au dus la Mantuitorul pe prietenul imobilizat la pat si pentru a caror credinta Hristos l-a vindecat pe cel aflat in suferinta. Ca orice mana intinsa in ajutorul cuiva face lumea mai buna este marturisirea pe care fiecare crestin trebuie sa o faca in viata sa!

Sursa: epr.ro

.

05 Mai 2014

Vizualizari: 183

Voteaza:

Sedinte de kinetoterapie gratuite prin Parohia 'Precista Mare' din Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE