In perioada 3-7 mai 2010, la Ramnicu Valcea, in Sala de conferinte a Hotelului Sofianu, se desfasoara cea de-a patra editie a Seminarului anual al Retelei de Experti in domeniile „Patrimoniului Cultural Imaterial” din sud-estul Europei, ce are ca tema principala „Revitalizarea Patrimoniului Cultural Imaterial”.
Ieri, 4 mai 2010, la ora 9:30, a avut loc deschiderea oficiala a sedintei de lucru a Seminarului, in cadrul careia au tinut alocutiuni: Prof. Lect. Univ. Dr. Vasile Timis - Secretar de Stat la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Antohny Krause - Raportorul UNESCO Venice Office, Culture Unit, Horea Uioreanu - Presedinte Comisia Parlamentara UNESCO, Expert Sabina Ispas - Presedinte C.N.S.P.C.I., Ion Calea - Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Florin Epure - Director al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniului National Valcea, Elena Stoica - Director al C.J.C.P.T. Valcea.
La deschiderea lucrarilor Seminarului a participat si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, care a rostit un cuvant referitor la Patrimoniul Cultural-Religios din Arhiepiscopia Ramnicului: „Referitor la domeniile patrimoniului spiritual-cultural imaterial, putem spune, ca un neam, adica un popor exista cu adevarat in istorie pentru ca este creator si iubitor de frumusete. Ne bucuram ca organizatorii au ales ca loc de intalnire pentru cea de-a patra editie a seminarului dumneavoastra orasul Ramnicu Valcea. Arhiepiscopia Ramnicului are un patrimoniu bogat in biserici si manastiri vechi, traditii spiritual-culturale, cultivate de preoti, profesori, invatatori, oameni de cultura si iubitori totodata de valori universale…”.
Seminarul se deruleaza pe mai multe sesiuni :
* Sesiunea 1 - Conventia UNESCO pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial: stadiul implementarii in tarile participante;
* Sesiunea a 2-a - Turismul cultural : riscuri si oportunitati;
* Sesiunea a 3-a - Revigorarea patrimoniului cultural imaterial;
* Sesiunea a 4-a - Conventia UNESCO din 1972, Conventia UNESCO din 2003 si Conventia UNESCO din 2005 catre o implementare coordonata;
Concluziile seminarului: prezentarea si adoptarea unei declaratii comune.
Reuniunea se va incheia vineri, 7 mai 2010, cu o Excursie culturala la manastirile din Arhiepiscopia Ramnicului: Manastirea Hurezi, Centru ceramic Horezu si Manastirea Cozia.
La reuniune participa atat experti din tarile din Regiune (Croatia, Bulgaria, Turcia, Romania, Ungaria, Slovenia, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia – Hertegovina, Muntenegru, Cipru, Macedonia, Albania, Grecia), cat si specialisti din Italia, Elvetia, Austria, Estonia, Suedia. In total 18 tari, afara de Romania.
Evenimentul este organizat de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Biroul UNESCO BRESCE Venetia, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Valcea, Consiliul Judetean Valcea si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea.
Patrimoniul cultural imaterial se refera la traditii si expresii orale, incluzand limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte si practici referitoare la natura si la univers, tehnici legate de mestesuguri traditionale.
Reteaua tarilor din S-E Europei pentru Patrimoniul Cultural Imaterial a fost infiintata in anul 2007 la Arbanassi, in Bulgaria, in cadrul primei reuniuni de experti a tarilor din S-E Europei pe probleme de patrimoniu imaterial și are drept scop principal crearea unei strategii comune Regiunii, privind conservarea și salvgardarea patrimoniului imaterial, urmarind, in acelasi timp, schimbul de bune practici intre membrii Retelei.
A doua reuniune de experti a tarilor din S-E Europei pe probleme de patrimoniu imaterial a avut loc la Sanfranbolu, Turcia, intre 22 – 14 mai 2008, iar in perioada 22-27 aprilie 2009 au avut loc, la Zagreb, lucrarile celei de a treia reuniuni de experti a Retelei tarilor din S-E Europei pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, avand ca teme principale: stadiul realizarii inventarelor de patrimoniu imaterial din statele Retelei, strategiile nationale ale fiecarui stat privind patrimoniul cultural imaterial (p.c.i.), rolul turismului in dezvoltarea si punerea in valoare a patrimoniului imaterial, precum si relatia dintre experti, institutii cu atributii in domeniile p.c.i. si ONG-uri, in punerea in aplicare a Conventiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Aceasta retea a fost constituita in anul 2007, cu scopul de a crea o platforma comuna in regiune, in vederea constituirii unei pozitii ferme pe plan international in ceea ce priveste politicile si programele de conservare, salvgardare, protejare, transmitere și punere in valoare a elementelor apartinand patrimoniului imaterial. Romania este membra in Reteaua de experti in domeniile patrimoniului imaterial inca din anul 2007, iar in anul 2008 si-a luat angajamentul gazduirii seminarului mentionat.
Sursa: arhiram.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.