Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Elisabeta marcată de Biserica Ortodoxă vineri, 24 aprilie 2015, a avut o însemnatate deosebită pentru mănăstirea de maici din cartierul clujean Bună Ziua, care și-a serbat cu acest prilej, hramul, în prezența Mitropolitului Andrei, al Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a oficiat în această dimineață Sfânta Liturghie, la slujbă fiind prezenți numeroși preoți din Arhiepiscopia Clujului, întreaga obște monahală și credincioși.
Viața Sfintei Elisabeta și sensul ascezei monahale
Celor prezenți, Înaltpresfințitul Andrei le-a vorbit în cuvântul de învățătură despre viața Sfintei Elisabeta, pe care a numit-o un ascent prin excelență. Pornind de la exemplul sfintei, ierarhul a subliniat și sensul ascezei monahale: „Părintele Dumitru Stăniloaie a scris un studiu intitulat Sensul ascezei monahale în care zicea, referitor la călugări, că studiul meditația, misiunea de propovăduire sau alinare a nevoilor sociale este greu înțeleasă de oameni astăzi, dar ea este foarte importantă. Deoarece monahul, pe departe de a fi un om care a abandonat lupta cu răul, dimpotrivă, este luptătorul cel mai hotărât în slujba Duhului.
Rugăciuni la Icoana Maicii Domnului „Prodromița”
La hramul din acest an, credincioșii prezenți s-au putut închina unei copii a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ din Sfântul Munte Athos. Realizată de călugării Schitului românesc Prodromu, icoana a fost dăruită Mănăstirii clujene „Sfânta Elisabeta” și adusă în seara zilei de 20 aprilie, de o delegație din Grecia.
Autor: Alexandra Andereș
Sursa: radiorenasterea.ro.
-
Sfanta Elisabeta Feodorovna
Publicat in : Vietile sfintilor -
Capela Sfanta Elisabeta - Cotroceni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.